1. Какво представлява синдромът на поликистозните яйчници?

Синдромът на поликистозните яйчници е ендокринно разстройство при жените, проявяващо се със сложен комплекс от симптоми и оплаквания. Той е едно от най-честите ендокринни смущения при жени, водеща причина за инфертилитет при жените.

 


2. На какво се дължи появата на синдрома на поликистозните яйчници?

 

Точната причина за появата му не е известна. Семейната история на повечето от известните случаи подсказва наличието на силен генетичен фактор.

 

Синдромът възниква при свръхпродукция на тестостерон и други мъжки полови хормони от яйчниците.

 

3.  Какви са симптомите?

 

Синдромът има разнообразно проявяване в различните случаи, тъй като може да засегне в различна степен ендокринната система и възпроизводителната функция.

 

Най-характерните проявления са затлъстяване, поява на прекомерно лицево окосмяване и менструални смущения. Последните най-често включват нередовни менструации или пълно изчезване на менструалния цикъл, макар че са възможни и други форми. Съпровождащата липса на овулация води до безплодие.

 

Появата на мъжки тип лицево окосмяване и/или оплешивяване се дължи на увеличеното ниво на мъжките полови хормони и хормоналния дисбаланс, който е особено комплексен при този синдром. Ендокринните прояви включват и развиването на инсулинова резистентност, центрипетално затлъстяване (затлъстяване от мъжки тип), акне и комедони. Инсулиновата резистентност може да обуслови и развитието на диабет тип II.

 

Заболяването носи името си от наличието на множество кисти в яйчниците, които стават видими при ултразвуково изследване. В действителност, те не са същински кисти, а незрели фоликули, наредени най-често около периферията на яйчника, който става уголемен.

 

Жените с този синдром са изложени на повишен риск от поява на рак на ендометриума и гърдата.

 

Заболяването най-често се диагностицира през 20-те или 30-те години от живота, по-рядко в юношеска възраст. Понякога симптомите се появяват с навлизането в пубертета.

 

4.  Как се поставя диагнозата?

 

Поставянето на диагноза поликистозни яйчници налага провеждането на голям брой тестове и изследвания. Ако менструалните смущения подсказват наличието на това състояние, лекарят назначава ултразвуков преглед на яйчниците, кръвни изследвания на нивата на глюкоза и холестерол, полови хормони, хормони на щитовидната жлеза и др.

NEWS_MORE_BOX

 

5.  Какво е лечението?

 

Нормализирането на телесното тегло спомага за възстановяване на хормоналния баланс, както и за предотвратяване или контролиране на диабета, хипертонията и/или хиперлипидемията (повишените нива на мазнини в кръвта). Клинично установено е, че загубата на дори 5% от телесното тегло подобрява хормоналния баланс и увеличава шансовете за забременяване и успешно износване на плода.

 

Инфертилитеът се лекува и с хормонални препарати, които възстановяват хормоналния баланс, регулират менструацията и правят възможно забременяването.

 

Хирзутизмът се третира чрез отстраняване на излишното окосмяване и лекарствени продукти.

 

При правилно лечение прогнозата е добра. Повечето жени успяват да забременеят и да родят здраво дете. Съществува повишен риск от поява на гестационен диабет, както и повишаване на кръвното налягане по време на бременност.