При голямо ретроспективно проучване се установи, че хората, които са се подложили на лечение на безплодие, са по-склонни да бъдат хоспитализирани за инсулт през 12-те месеца след раждането.


Жените, които приемат лекарства за подобряване на фертилитета са с по-висок риск от инсулт, както и от хоспитализация поради инсулт в рамките на една година след раждането, отколкото тези, които не са били подложени на такова лечение. , Констатациите идват от ново ретроспективно проучване Trusted Source на повече от 31 милиона бременни жени на възраст от 15 до 54 години, проведено от изследователи от медицинското училище Rutgers Robert Wood Johnson в Ню Джърси.


Като цяло, при бременните жени, които са се подложили на лечение за безплодие, има 66% по-голяма вероятност (8 от 100 000 бременни) да бъдат хоспитализирани поради инсулт в рамките на 12 месеца след раждането в сравнение с тези, които са родили след спонтанно зачеване.По-важното е, че според изследователите рискът от потенциално животозастрашаващ хеморагичен инсулт (кръвоизлив в мозъка) е повече от два пъти по-висок при жени, които са били на тази терапия, докато рискът от исхемичен инсулт (кръвен съсирек в мозъка) е 55% по-висок. Поразително е, че увеличението на риска е очевидно още през първите 30 дни след раждането, което подчертава необходимостта от ранно и продължително проследяване.


В Съединените щати почти 6% от всички смъртни случаи след раждане са резултат от инсулт. Въпреки това хоспитализацията поради инсулт след бременност все още е сравнително рядка, средно 37 хоспитализации на 100 000 за тези, които са преминали лечение за безплодие, и 29 хоспитализации на 100 000 души за тези, които не са.  


Хората не трябва да бързат да се тревожат и обезсърчават, тъй като е възможно някои от пациентите да са имали предшестващи високорискови състояния като хипертония, диабет или затлъстяване, всички рискови фактори за инсулт. 


Д-р Сахар Вертхаймер, репродуктивен ендокринолог в HRC Fertility в Южна Калифорния, казва, че повишените нива на естроген са рисков фактор. Те са присъщи при ин витро оплождането, следователно се причинява повишен съдов риск по време на бременност. Въпреки това да се направи заключението, че лечението на безплодие причинява инсулт, а не че може би жените с безплодие са предразположени към инсулт поради същите причини за тяхното безплодие, е опасно заключение. 


Хората трябва да са наясно с повишените рискове от ин витро оплождане, но всичко в медицината е риск срещу полза. Така че, когато има съмнение, експертите казват, че най-добрият ход може да бъде преглед при кардиолог, особено при фамилна анамнеза за сърдечно-съдови заболявания или други рискови фактори.

 

Задължителна е консултация и оценка от специалист по репродуктивна ендокринология преди да се подложите на лечение за безплодие, за да оцените риска. Тази оценка може да помогне за идентифицирането на пациенти, които се нуждаят от по-внимателно наблюдение.