Към момента не са налични научни данни за негативно влияние на ваксинацията срещу COVID върху репродуктивната функция или развитието на бъдещото дете, се пише в препоръките на руското здравно министерство по отношение организирането на медицинската помощ за бременни, родилки и новородени по време на пандемията. Това е петото актуализиране на документа за методични указания при този контингент пациенти, включващ и допълване на протоколите за лечение на бъдещите майки и показанията за ваксиниране. 1


Експертите подчертават, че за разлика от липсата на научни данни за негативно влияние на ваксинацията срещу COVID във връзка с репродуктивната функция или здравето на бъдещото дете, е ясно, че заразяването с коронавирус по време на бременността може да причини редица усложнения както при бъдещата майка, така и при плода. Руските здравни специалисти препоръчват на тези, които планират бременност да предвидят настъпването ѝ 28 дни след първата доза на ваксината, когато се очаква да е формиран имунитет срещу инфекцията. 


Поне 58% от бременните с проявени симптоми на COVID са имали нужда от болнично лечение, стана ясно от данни на здравната служба в Обединеното кралство, представени в медиите през октомври.2При безсимптомно протекла коронавирусна инфекция от неотложна медицинска помощ са имали необходимост 46% от бременните. При тези пациентки се е установявало по-често наличие на хронично възпаление, което се отразява негативно на състоянието на плода. Те по-често са имали нужда от кислородна терапия и интензивно болнично лечение, се отчита в същия доклад. 


Конкретно, в официалните препоръки на руското здравно министерство кислородотерапия се препоръчва при 95% спад на сатурацията при бременната и когато възниква риск от нарушение на адекватна доставка на кислород към плода, както и при 90% спад в следродилния период на родилката. Обновен е и разделът за медикаментозното лечение на бременните и родилките с COVID с тежки хронични заболявания като имунодефицит, диабет, болести на сърцето и бъбреците като се препоръчва терапия с антагонисти на IL-6 рецептора и моноклонални антитела. 

 

Източници:

1. https://static-0.minzdrav.gov.ru/system/attachments/attaches/000/059/052/original/BMP_preg_5.pdf

2. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/oct/11/one-in-six-most-critically-ill-patients-are-unvaccinated-pregnant-women-with-covid