Температурната крива е лесен и достъпен начин за определяне на датата овулацията, за да се установи периодът, в който може да се осъществи оплождане и по този начин да се увеличат шансовете за забременяване.

 

Интерпретиране на кривата


Наличието на термично покачване с плато във втората част на цикъла потвърждава наличието на овулация.

 

Овулацията настъпва в деня преди повишаването на температурата или по-точно в деня, когато температурата спадне леко и след това се повиши отново.

 

Следователно температурната крива позволява да се определи овулацията само впоследствие: когато температурата се повиши, овулацията вече е преминала и периодът, в който може да се осъществи оплождане е приключил.

 

Възможно е да се предвиди датата на овулация в следващия цикъл, като се отбележи колко дни след началото на цикъла е настъпила овулация и според това забавяне да се изчисли денят.

 

Това обаче е валидно само в случай на редовни менструални цикли.

 

Кога температурната крива е трудна за тълкуване?

Ако кривата не показва плато, а се наблюдава плоска или монофазна крива, то това означава, че не е имало овулация - ановулация.

 

Ако това се повтаря в продължение на няколко цикъла, е препоръчително да се извърши консултация със специалист.

 

Трябва да се отбележи обаче, че при 20% от жените с овулаторни цикли не се показват забележими температурни промени.

 

Този метод също така дава възможност да се даде обобщена оценка на качеството на овулацията според продължителността на лутеалната фаза, която обикновено е 12 до 14 дни.

 

Ако термичното плато продължава по-малко от 8 до 9 дни в няколко последователни цикъла, се подозира овулация с лошо качество - дисовулация.

 

Поради това е препоръчително да се извърши консултация и допълнителни изследвания.

 

Различни фактори могат да променят телесната температура: прием на определени лекарства, инфекция, кратък нощен сън, стрес, нощен труд, фактори от ежедневието и други.

 

Надеждна ли е температурната крива?

Едно проучване е сравнило датата на овулация, открита от температурната крива, с тази, открита клинично чрез ендовагинален ултразвук.

 

Резултатът е бил, че съвпадението на датата е открито само в 30,4% от случаите.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/grossesse/Fiche.aspx?doc=courbe-temperature-date-ovulation