Нов ин витро център отвори врати в столицата. Центърът е част от структурата на многопрофилна болница Вита, което дава възможност за адекватна медицинска реакция по случаите на пациентите независимо от часа на денонощието.

"Идеята за „Вита ин витро център“ е продължение на цялостната философия за изграждане на болничен комплекс, в който под един покрив да бъде предоставено пълно консервативно и оперативно лечение.", каза на откриването управителят на болница Вита, д-р Тихомир Савчев.

Ръководител на новия ин витро център е д-р Георги Вакрилов, които има 22 години стаж в областта на асистирана репродукция, преди това работил в Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София”.


Разрешителното за дейност центърът получава от Министерство на здравеопазването в навечерието на Бабинден. Центърът покрива всички процедури за определяне на нивата на компетентност на специалисти по водещите съвременни асистирани репродуктивни техники.

Специалистите разполагат с последно поколение високо специализирана апаратура за извършването на яйчникова стимулация и професионалното й проследяване, инсеминация, класическо ин витро, ИКСИ, ин витро матурация.
Центърът предоставя възможност и за микрохирургични техники за получаване на сперматозоиди при тежки форми на мъжки стерилитет и криоконсервация на яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони.
 
По думите на д-р Савчев центърът ще работи по „разработени програми, които да оптимизират резултатите според конкретния случай“.

Освен всички необходими изследвания за процедурите за асистираните репродуктивни техники, пациентите могат да се консултират със специалисти по акушерството и гинекологията, в това число и пренатална диагностика, урология, неонатология, педиатрия, дори психология, работещи в болничния комплекс.