Щитовидната жлеза има основна роля в регулирането на обмяната на белтъци, въглехидрати и мазнини, в регулирането на основни жизнени процеси като дишане, функциониране на централна и периферна нервна система, телесна температура, тегло и др. Основните хормони, продуциране от щитовидната жлеза, са трийодтиронин, тироксин и калцитонин. Огромно е значението на щитовидната жлеза и по време на бременност.

 

По време на бременност се наблюдава физиологично увеличаване размерите и функцията на щитовидната жлеза, което е особено изразено през първи триместър. Установено е, че продукцията на тироидни хормони по време на бременност се увеличава с 50 %. Човешкият хорионгонадотропин (ЧХГ) има действие, подобно на тиреоид-стимулиращият хормон (ТСХ), произвеждан от хипофизата. Той действа върху рецепторите за ТСХ и по такъв начин стимулира производството на тироксин и трийодтиронин. Тъй като производството на ЧХГ е най-голямо през първи триместър от бременността, след което до края на бременността стойностите му са константни, тогава се наблюдава и най-голямо повишение във функцията на щитовидната жлеза.


 

Щитовидната жлеза има огромно значение за правилното развитие на централната и периферната нервна система на плода. По тази причина всяко отклонение от нормалната ѝ функция трябва да бъде навременно коригирано.

 

Автоимунният тиреодит на Хашимото е хронично автоимунно заболяване, при което се изработват антитела срещу тиреиодната пероксидаза (МАТ-антитела) и срещу тиреоглобулина (ТАТ-антитела). В резултат на автоимунната атака щитовидната жлеза се разрушава и изпада в хипофункция, която се изразява с умора, повишена сънливост, повишен апетит, депресивност, косопад, констипация и др.

 

При всяка бременност се извършва скрининг на щитовидната жлеза и много често това е периодът на откриване на заболявания на последната, тъй като симптомите на дисфункция са доста неспицифични. Много често обаче проблеми с щитовидната жлеза могат да бъдат причина за трудно забременяване и чести спонтанни аборти. Поради високите нива на анти-ТПО антитела сред пациентки с тиреодит на Хашимото съществува риск от спонтанен аборт, независимо от нивата на тироксин.

 

Пациентките с Хашимото трябва да бъдат запознати с трудностите при забременяване, които могат да преживеят и с рисковете, които крие неконтролирането на хроничното им заболяване. Високорискови пациентки, които задължително трябва да подлежат на скрининг на щитовдната жлеза при бременност,  са тези с фамилна история на тиреоидно заболяване, с тиреоидна лобектомия, с повишени тиреоидни антитела, със струма, с автоимунни заболявания и такива претърпели един или няколко спонтанни аборта.

 

Какво е важно да знаят пациентки с Хашимото при планиране на бременност и забременяване?

1. Известен период от време преди опити за забременяване е нужно да нормализират нивата на тиреоидните хормони. За забременяване е нужно ТСХ да бъде между 0,5 и 2 mUI/mL. Стойности над 2,5 mUI/mL се считат за рискови и могат да са причина за трудности при забременяване или спонтанни аборти.

 

2. Контрол върху нивата на антитела – високите антитела срещу щитовидната жлеза са сред основните причини за спонтанен аборт. Въпреки че не е напълно установено какво точно оказва контрол върху тях, съществуват различни възможности за понижаването им – запълване на дефицити на селен, витамин Б12, витамин Д, изключване на глутен от менюто и др.

 

3. Контролно ултразвуково проследяване на щитовидната жлеза преди забременяване – препоръчва се консултация с ендокринолог и обсъждане на възможностите за бъдещо зачеване.


4. При нормализиране нивата на ТСХ и тиреоидните хормони и забрменяване е нужно следене на хормоните на щитовидната жлеза на всеки 4-6 седмици. Особено важно е те да бъдат в норма през първи триместът, когато се формира нервната тръба и когато рискът от спонтанни аборти е най-висок. Възможно е да се наложи увеличаване на дозата на синтетичен тироксин, тъй като през първи триместър ембрионът разчита на тиреоидните хормони от майчината щитовидна жлеза – производството на собствени започва в края на първи триместър.

 

Най-общо при забременяване ТСХ трябва да бъде средно около 1 mUI/mL, свободните тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3) трябва да бъдат на горна граница, а ТАТ- и МАТ-антителата – колкото е възможно по-ниски и по-близки до референтните стойности. За безпроблемна бременност освен всичко това са нужни спокойствие, пълноценен сън, разнообразно хранене и следване съветите на своите гинеколог и ендокринолог.