Близо 40 000 жени в България имат нужда от донорска яйцеклетка, за да станат майки. Това показват данни на програмата "Искам бебе".

 

Те са на възраст между 25 и 45 години, но са със сериозни заболявания, заради които не могат да заченат със собствен генетичен материал.


 

Процедурата обаче още не е достатъчно разпространена. Освен това тя не е никак проста и отнема около два–три месеца, през които жената се подлага на различни изследвания.

 

За разлика от донорството на генетичен материал при мъжете, процедурата при жените крие своите рискове и неудобства, за които дамите се компенсират с разумни суми. По закон женският биологичен материал не се заплаща.

 

Последната промяна в наредбата задължава дарителките да имат поне едно раждане преди това.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Според специалистите основният проблем за малкото донори на яйцеклетки у нас е липсата на информация и е важно е да се осъзнае, че чрез този акт се подпомагат хора, които не могат да имат деца и се става част от едно семейство. Миналата година в програмата "Искам бебе" у нас яйцеклетки са дарили над 100 жени

 

По данни на сдружение "Зачатие" над 145 000 семейства у нас имат репродуктивни проблеми. Средно около 5 години отнема на двойките да решат проблемите си със зачеването на дете. Около 30 репродуктивни клиники у нас са готови да помагат на двойките, но голяма част от хората не се престрашават да признаят проблема си и да се обърнат към специалистите.