Нова методика за предимплантационен генетичен анализ за страната въвежда АГ болница „Д-р Щерев“. Благодарение на нея могат да се открият патологичните отклонения в ембрионите още преди имплантация при процедури на асистирана репродукция. Така се увеличават шансовете за забременяване и успешно износване на плода и раждане на здраво дете. Методът е особено подходящ при двойки с няколко неуспешни ин витро опита.

Новата методика позволява да се определи носителството на различни генетични заболявания, които крие фатални рискове за здравето и живота на бъдещото дете, като бета-таласемия, муковисцидоза, хемофилия и др.

Специално за представянето й в България пристига молекулярният биолог д-р Франческо Фиорентино, световноизвестен учен в сферата на предимплантационна генетична диагностика.

Той е един от първите в света, който използва изследване, позволяващо комбиниране на PGD на генетични заболявания с HLA типизиране - метод за определяне степента на сходство между партньорите. Инициира PGD за унаследяване на предразположение към раково заболяване.

Въвеждането на новата методика се осъществява в сътрудничеството с италианската молекулярна лаборатория „Генома“, чиито ръководител и основател е д-р Фиорентино. „Генома” е една от малкото сертифицирани по света (6%) международни лаборатории със световен стандарт за генетични анализи на предимплантационно ниво.

Методът ще бъде детайлно представен и от д-р Таня Милачич, ръководител на ембриологичната лаборатория и д-р Таня Тимева, медицински директор на болницата, на специална пресконференция утре от 10.30 ч.