Нов метод за хромозомен анализ обещава по-висока успеваемост на процедурите по асистирана репропродукция като ин витро оплождане, съобщава ВВС. Методът е представен от британски учени на конференция на Американската общност по репродуктивна медицина тази година. Според изложените от учените данни използването на сравнителна хибридизация на генома (CGH) позволява да се извърши количествен анализ на генома на ембриона преди трансфера на оплодената яйцеклетка в матката  на жената. По този начин според тях могат да се „отсейват“ ембрионите с хромозомни аномалии.


От 115 жени, които били включени в изследването на учените от Оксфорд и чийто оплодени яйцеклетки били подложени на скрининга, бременност се развила при 76, което представлява 66 % успеваемост. Този процент е двойно по-висок от 28 % вероятност за успех при процедура ин витро, която лекарите дават.  

Ръководителят на изследването Деган Уелс подчертава, че за повечето жени участвали в изследването тази процедура ин витро е била последният им шанс да имат дете. Те били на 39 години и вече имали по два неуспешни ин витро опита.


Според учените CHG е особено актуален за жени в по-напреднала възраст, когато се повишава рискът от генетични аномалии, например Синдром на Даун. Медиците са изразили надежда, че методът ще стане общодостъпен. Понастоящем скринингът струва около 2000 фунт стерлинга и се предлага само в няколко частни клиники във Великобритания.