Казвам се: Магдалена...

Казвам се Магдалена Цекова-Юсменова. От 9 години съм член на сдружение „Зачатие” – моето второ семейство. Всички в сдружението и неговите онлайн форуми ме познават като Маги. На 38 години съм, строителен инженер. Имам една прекрасна дъщеря, която навърши 5 години и не се отказвам от мечтата да имам второ дете!


 

Моят път към мечтаното дете...

Когато думата стерилитет започне да присъства в ежедневието ти, значи да се сдобиеш с дете не е лесно. С моя съпруг сключихме брак преди 10 години и като всяка млада двойка искахме деца. Всеки си мисли, че бебетата идват бързо. Но не при всички хора е така. Скоро разбрах, че имаме проблем. Започнах да чета в интернет и така попаднах на форумите на сдружение „Зачатие“ - http://www.zachatie.org/forum/. И до ден днешен съм благодарна, че попаднах там! Благодарения на информацията и комуникацията с хората от форума на Сдружението много бързо се насочихме към репродуктивна клиника. Започнахме с изследванията и скоро чухме диагнозата „Неизяснен стерилитет”…

 

Повярвайте, няма по-лоша диагноза от тази! Когато има запушени маточни тръби или лоша спермограма, знаеш с какво се бориш, но при неизяснен стерилитет въобще не е ясно къде може да се крие проблемът! Направихме няколко инсеминации, един опит ин витро на естествен цикъл, но резултатът беше все отрицателен. След 5 години борба и лечение, на Деня на репродуктивно здраве в Русе през 2013 г., съм забременяла спонтанно с нашата дъщеря. Това беше най-неочакваната и най-желаната новина за всички ни!

 

Как станах доброволец в сдружение „Зачатие“...

Не съм го мислила. През лятото на 2010 г. бях посетител на Деня на репродуктивно здраве, който тогава също се провеждаше в Пловдив. Отидохме с моя съпруг като пациенти. Видяхме всичко, което правеха момичетата-доброволки от „Зачатие“. Тогава осъзнах, че и аз също искам да помагам, че мога да достигна до много хора и да допринеса за по-бързото случване на мечтите им. Това ми даде куража и подадох молба за членство. Оттогава и до ден днешен не съм спирала да помагам, да отговарям на съобщения, да пиша, да съм насреща за всичко, свързано със стерилитета и преодоляването му!


Защо „Зачатие“...

Сдружението на първо място дава много информация. Отворено е към всеки и тази информация е достъпна. Но трябва да подчертая, при нас не се допуска и не се толерира информация, която се разминава с научно потвърдените методи, не се подкрепя самодиагностиката и самолечението. Ние помагаме с много проверена информация, насочваме пациентите да потърсят консултация при лекари по репродуктивна медицина, подаваме им ръка, когато емоционално не са стабилни. Самото преминаване през ин витро и всички изследвания преди него костват много на пациентите в чисто емоционален аспект. Хората имат нужда да споделят, да си „изплачат мъката” и ние сме насреща!


Моето място е като на всеки доброволец. Помагам за всяка инициатива, за която може да съм полезна. Пиша активно във форумите и нашата Фейсбук група „Забременяване от А до Я“ за ин витро. Правим опити за второ дете и се надявам, че на база опита ни и времето съм полезна за голяма част от  новите потребители на платформата.


Трябва да спомена, че това е напълно безкористна активност – отделяме от времето си, понякога и за сметка на семействата ни, без да очакваме благодарност, отново и отново. Държа да подчертая – без заплащане или други облаги!

 

Какво предстои на 8 юни в Пловдив...

Денят на репродуктивно здраве тази година се провежда в Пловдив на 8 юни, в хотел Тримонциум. Ще е едно уникално по рода си събиране на пациенти и лекари в неформална обстановка. Ще присъстват едни от най-добрите лекари по репродуктивна медицина в момента. Основната тема ще е пациентът и неговата безопасност. Пациентът с неговите емоционални и физически проблеми, пациентът, който трябва да е в центъра на репродуктивната медицина.


Всички присъстващи ще имат шанса да се консултират с лекарите безплатно, да чуят мнения за своя проблем, да получат втора гледна точка, да проверят какви са възможностите и условията за лечение в много клиники. 


Тоест с Деня на репродуктивното здраве сдружение „Зачатие“ предоставя една възможност, за която по принцип се чака с месеци и струва много! 


Съветът на Маги към двойките, при които бебето се бави...

Не чакайте! Не чакайте дълго! Времето лети изключително бързо и измамното спокойствие, че на 35 сме млади и ей, сега ще се случи бременността, нанася огромни вреди! Думата „стерилитет“ може да звучи страшно, но стига човек да е упорит и последователен, може да се пребори с него!


Пожелавам успех на всички! Очакваме Ви на 8 юни 2019 г. от 11:00 ч. в хотел „Тримонциум“ Пловдив за Деня на репродуктивното здраве!