Има много заблуди за овулацията и зачеването. Някои от тях са толкова широко разпространени, че биха могли да попречат на забременяването при някои жени. Запознайте се с тях.

 

Мит: Ако не забременеете след няколко месеца, нещо не е наред


 

Истината е, че малко двойки постигат успех още на първия месец. Нормално е да минат шест и повече месеца, преди жената да забременее. При някои двойки минава година, което също е в рамките на нормалното. В случай, че след година жената не е успяла да забременее, е добре да се направи консултация с лекар. В случай, че жената е на 35 или повече години, тогава е добре срещата със специалист по репродуктивна медицина да стане още след шестия месец.

 

Мит: Овулацията е на 14-ия ден от цикъла

 

Овулацията може да настъпи на 14-я ден от менструалния цикъл, но не винаги е така. Овулация на шестия или седмия ден, както и на 19-я или 20-я ден, не е необичайна. Повечето хора мислят, че женският цикъл е средно 28 дни и овулацията настъпва по средата на 14-я ден. Здравата жена може да има цикъл през 21 или през 35 дни. Всичко това се счита за нормално. Съответно денят на овулацията се измества по-рано или по-късно, в зависимост от това колко е дълъг цикълът на жената.

 

Мит: Яйчниците се редуват да отделят яйцеклетка

 

Това също не е вярно. Тялото не „планира“ яйчниците да се редуват от месец на месец. Често при жените единият яйчник е по-активен. Поради тази причина болките при овулация при тях често са по-силно изразени от едната страна. В началото на цикъла започват да се развиват няколко фоликула във всеки яйчник. Само един (или два) ще преминат през етапите на развитие и ще овулират. Когато се освобождава повече от една яйцеклетка, се зачеват двуяйчни близнаци.

 

Мит: Не може да се забременее по време на менструалния цикъл

 

Всъщност, жената може да забременее по време на менструация. Дали това ще се случи зависи от овулацията, а не от менструацията. Някои жени погрешно вярват, че ако са в менструация не са влезли в периода на зачеване. Но, ако менструалният цикъл е кратък и овулацията настъпва на 7-я или 8-я ден, жената може да забременее, ако прави секс по време на менструалния  цикъл. Освен това битува погрешното схващане, че менструацията ще отмие семенната течност, което не е вярно. Менструацията не може да спре семенната течност да достигне до репродуктивната система.

 

Мит: За да забременеете, трябва да правите секс след овулация

 

Шансовете на жената да забременее са по-големи, ако прави секс в дните преди овулация, а не след нея. Двата дни преди овулация са най-подходящи. Спермата може да оцелее в женския репродуктивен тракт до шест дни. Сперматозоидите отмират постепенно, така че колкото по-близо до овулацията правите секс, толкова по-добре. Още по-важното е, че яйцеклетката става нежизнеспособна много бързо. Ако сперматозоидите не я оплодят в рамките на 12 до 24 часа след освобождаването от яйчника, бременност не може да настъпи.

 

Мит: За да забременеете по-бързо, трябва да правите секс всеки ден

 

Няма доказателства, че това би помогнало на двойката да забременее по-бързо. Много по-вероятно е да породи напрегнатост и разочарование, особено ако забременяването не се случи след първия месец. Секс през ден или в дните преди овулация е всичко, от което се нуждаете. Зачеването зависи не само от честотата на половите контакти или точното време. Съществуват много физиологични и психични фактори, които влияят върху това дали зачеването е възможно в даден момент.

 

Мит: Здравословните навици не са важни за зачеването

 

Всички знаем колко е важно пълноценното хранене по време на бременност и колко вредни са алкохолът и тютюнопушенето. Това важи и преди забременяването. Тютюнопушенето влияе негативно върху репродуктивното здраве както на мъжете, така и на жените. Приемането на алкохол в големи количества също може да навреди на плодовитостта. Хранителните навици имaт голямо значение преди забременяване. Особено важен е приемът на достатъчно фолиева киселина, защото нейният недостиг е свързан с повишен риск от вродени дефекти.