Неда Дойчинова вече над 10 години е част от онази група от обществото, за които родителството е преследвана мечта. Това са млади, здрави и влюбени двойки, страдащи и борещи се за дете. В момента е майка на две момчета, на 8 и на 3 години. И двете деца са родени с помощта на новите технологии в съвременната медицина и инвитро оплождането. Член на сдружение “Зачатие” и потребител на сайта zachatie.org от самото им създаване. От 2015 г. е член на Управителния съвет на сдружението.
 
 - Неда, как се случиха сдружение „Зачатие“ и сайтът zachatie.org?
 
Някога, не чак толкова отдавна - преди около 15-тина години - по темата стерилитет беше доста по-трудно да се говори, отколкото сега. Обществото ни някак не беше толкова узряло, за да позволи на хората със стерилитет открито да споделят за проблема си. Дори медицинските центрове, специализирани в тази сфера, се брояха на пръсти. Информацията, от която имаха нужда двойките със затруднения при забременяването не беше толкова много и толкова лесно достъпна. Случайността събира в интернет пространството една група интелигентни и решителни хора, които осъзнават необходимостта от събиране на цялата достъпна информация на едно място. Така се ражда идеята за създаването на сайта zachatie.org. Той е създаден и се поддържа години наред с безвъзмездната помощ на доброволци. Преведени са на български език стотици статии. Създадена е богата библиотека с много и ценна информация. Дискусионните форуми към сайта zachatie.org се превръщат в място, където всеки може да сподели своя проблем, да потърси и да получи съвет и подкрепа. В този форум много жени са срещнали свои “духовни сестри”, създадени са ценни семейни приятелства, които продължават през годините. Сайтът става най-големият български информационен портал за стерилитет.
 
Държавата тогава не оказваше никаква подкрепа за хората със стерилитет. Така се роди идеята за създаване на сдружението. “Зачатие” е първата и единствена официално регистрирана пациентска организация на хора с репродуктивни проблеми у нас. От самото си създаване през 2004 г. до днес “Зачатие” участва в множество инициативи, целящи промяна на ситуацията именно в посока тези двойки да не се чувстват ненужни на държавата си, а да получават помощ и подкрепа от нея. Постигнати са доста успехи, включително и законодателни промени в подкрепа на лекуващите се от безплодие. Най-големият ни успех, разбира се, е създаването на Център Фонд „Асистирана репродукция“, благодарение на който хората получават финансова помощ за лечение чрез инвитро процедури. Не може да не споменем и извоюваните от нас промени в Кодекса на труда, които защитават жените, преминаващи през интензивния етап на своето лечение. Сдружението провежда ежегодно и други мероприятия – дарителската кампания “Коледно желание” и мащабното информационно събитие Ден на Репродуктивното Здраве.
 
 - Какво представлява Денят на репродуктивното здраве?
 
Денят на репродуктивното здраве е една уникална инициатива, организирана от сдружение “Зачатие”. Провежда се всяка година в различен регион на страната ни. Идеята е на едно място да се срещнат лекари, ембриолози и специалисти по репродуктивно здраве с пациенти от избрания регион. Тази среща се провежда в неформална среда, всеки пациент може да се консултира с колкото пожелае от присъстващите специалисти. Дискутира се неофициално и свободно по различни теми, свързани с диагностика, лечение и превенция на стерилитета. Провеждат се информационни сесии, групови беседи. Представителите на различни медицински центрове отделят от своето време напълно безвъзмездно и всички консултации са абсолютно безплатни за нуждаещите се.
 
 - Какво да очакват посетителите на „Морското казино“ в Бургас на 10 юни т.г.?
 
Тази година е 12-тото поред издание на Деня на репродуктивното здраве под мотото “Нови хоризонти към мечтаното дете”. Както всяка година, така и този път посетителите в Бургас ще чуят презентации от водещи лекари за най-новите методи при лечението на стерилитет. Ще могат да зададат конкретни въпроси и да се включат в групови дискусии по актуални проблеми. Ще имат възможност да разгледат информационните щандове на клиниките, както и да направят безплатни индивидуални консултации с избрани от тях специалисти. До този момент присъствие в Бургас са потвърдили представители на повече от 12 клиники по репродуктивна медицина.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Всички посетители, които пожелаят това, ще участват в томбола, чрез която ще бъдат избрани пет двойки, които ще получат ваучер за финансово подпомагане за лечение на стерилитет на стойност от 500 лв всеки.
Не на последно място, посетителите ще могат да се срещнат с много други “колеги по съдба”, както и ще се запознаят на живо с доброволците от сдружение “Зачатие”. Хората с репродуктивни проблеми трябва да знаят, че не са сами в нелекия път към сбъдването на родителството. 
 
 - Разбрахме, че имате серия от сувенири, разработени специално за дарителска кампания?
 
Кампанията ни за продажба на сувенири с логото за “Зачатие” се нарича “Да завали слънце в повече български домове”. Шеговитото й име е в унисон със стила на известния синоптик Емо Чолаков, който с удоволствие стана нейно рекламно лице. Изработили сме различни сувенири, които всички ние използваме в ежедневието си – чаши за кафе и чай, чадъри, ароматни свещи, тениски, сребърни гривни и други. Всички те носят логото на сдружение “Зачатие” и са много стилни и симпатични. Всеки, закупил си от тези сувенири трябва да знае, че абсолютно всички приходи от продажбата им отиват за благотворителност. Два пъти в годината събраните средства даряваме под формата на ваучери за финансово подпомагане на двойки, които нямат право на държавно финансиране. Прекрасно е докато си пиеш кафето да гледаш стилното сърце, което представлява логото на “Зачатие” и да знаеш, че твоите 5 лева, които си дал за чашата, са отишли за сбъдване на една мечта.
 
 - Какъв е твоят мотив да правиш всичко това?
 
Няма начин да разбираш как се чувства някой, ако не си преживял лично неговите чувства, ако не си минал по същия път и не си преодолявал подобни препятствия. На мен ми отне почти 10 години, за да сбъдна съкровената мечта на повечето жени – тази да бъда майка. Минах през множество изпитания и медицински манипулации. Преживях няколко краткотрайни надежди и големи разочарования. През цялото това време момичетата и момчетата от сдружение “Зачатие” бяха рамото, на което мога да поплача, ръката, която ми помагаше да се изправя и да продължа напред. Те са хората, които не ми позволиха да се отчая и да се предам. Плачеха заедно с мен, вярваха и се надяваха понякога дори вместо мен. Тази подкрепа и помощ е нещо, което не можеш да си купиш с пари. Вярвам в смисъла на идеята “Предай нататък”. Когато си получил помощ в един от най-тежките моменти, най-логичното нещо ми се струва след това ти самият да помогнеш на друг, който има нужда. Едни от най-затрогващите моменти, които ме карат да плача от щастие е този, в който прочета поредната картичка от успяло семейство, на която пише “Благодаря, Зачатие”. Чувството, да знаеш, че някой е истински щастлив и гушка своя рожба, а ти имаш макар и частица заслуга за това, е нещо, което трудно се описва с думи.