Досега живяхме с представата, че мъжката полова клетка, която заедно с яйцеклетката, дава начало на нов живот, се движи подобно на попова лъжичка. Да, действително под микроскоп се вижда как една капковидна гамета извършва множество движения с опашката от едната към другата страна и обратно.


Оказва се, обаче че е дошло времето да се види повече отколкото Антони ван Льовенхук е могъл да наблюдава, откривайки сперматозоида.


Екип изследователи от Катедрата по инженерна математика на Бристолския университет, Лабораторията за компютърно зрение и изображения към Катедрата по клетъчно инженерство и биокатализа на Института по биотехнология и 3D отделението по генетика на развитието и молекулярна физиология на Националния автономен университет в Мексико решил да разгадае загадката, която стои зад формата на сперматозоида, движенията му и резултатите от мобилността му. Учените отдавна се съмнявали, че нещо им се губи от полезрението и че, ако действително сперматозоидът се движи така, както се вижда под микроскоп той никога не би достигнал до яйцеклетката.За целта учените Хермес Гадела, Габиел Коркиди и Алберто Дарсон използвали свръхбърза камера, която прави 55 хиляди кадъра в секунда! Благодарение на снимките математиците успели да изградят триизмерен модел на движението на сперматозоида. 


Така станало ясно, че опашката действително се движи само в една посока, както се предполагало, но въщност целият сперматозоид плувал, въртейки се около оста си и изтласквайки се напред. Наблюдавано под микроскоп, движението създава илюзията, че опашката извършва движения ту в едната, ту в другата страна, тъй като не се вижда цялостното движение на главата.

 

В действителност движението на сперматозоида следва линия на винта, както е илюстрирано на видеото или, с други думи, той следва сложен математически модел!

 

Какво по-интересно, очевидно силата на мъжката гамета е във физиката, докато на сравнително статичната яйцеклетка ѝ остава да въздейства по химичен път...

 

 

 

Източници:

https://www.bristol.ac.uk/news/2020/july/how-sperm-swim.html

https://advances.sciencemag.org/content/6/31/eaba5168