Нарушенията в овулацията са причина за 25% от случаите на безплодие при жените. Олигоовулацията или ановулацията са резултат от липсата на отделяне на овоцит всеки месец. Когато не се отдели тази клетка, оплождането не е възможно. Причините за липса или нарушения в овулацията могат да бъдат следните:

  • Ановулация, дължаща се на понижена функция на половите жлези - още известна като хипотоламична аменорея;
     
  • Ановулация при запазена нормална хормонална функция - тя се дължи на синдром на поликистознтите яйчници;
     
  • Ановулация, която се дължи на ниски нива на естроген и високи стойности на гонадотропните хормони - наблюдава се при преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв;
     
  • Ановулаторни цикли, дължащи се на високи нива на пролактин - това състояние се наблюдава при аденом на хипофизата.

Хипоталамичната аменорея е свързана с нарушения в храненето и прекомерната физическа активност, което води до понижаване на секрецията на гонадотропин-освобождаващ хормон. Ниският калориен прием, на който се дължи понижаването на телесното тегло, както и интензивната физическа кативност, води до повишаване на нивата на кортизола, което причинява потискане на секрецията на гонадотропин-освобождаващия хормон. Това води до понижено отделяне на гонадотропини, фоликуло-стумилиращ хормон - FSH и лутеинизиращ хормон - LH от предния дял на хипофизата. Тези промени в хормоналния баланс водят до нарушения в растежа на фоликулите, липса на овулация и ниски нива на естроген.

 


Водещата причина за ановулация при запазена секреция на естроген и гонадотропни хормони е синдромът на поликистозните яйчници. Това състояние засяга 80-85% от пациентките, при които се наблюдава липса на овулация. При поликистоцни яйчници причината за безплодие е дисфункцията в развитието на зрещия фолукил, което води до липса на овулация. При това състояние се наблюдават промени в нивата на LH. Ановулацията, която се дължи на ниски нива на естроген, е свързана с преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв. С напредване на възрастта се наблюдава естествено понижаване на репродуктивните способности, което се дължи на влошаване на качеството и количеството на яйцеклетките. Фактори от начина на живот могат да повлияят на яйчниковия резерв. Такъв фактор е тютюнопушенето, оплодителната способност и количеството на яйчниковите фоликули е в обратна корелация с броя на изпушените цигари.

 

Качеството на яйцеклетките също е от ключово значение за осигуряване на оптимална оплодителна способност. Пониженото качество на овоцитите е свързано с нарушения в мейотичното делене, което води до аномалии в генетичната информация. Високите нива на пролактин са водеща причина за безплодие при жените. Този хормон води до потискане на хипоталамичната секреция на гонадотропин-освобождаващ хормон, което причинява понижаване на нивата на LH. Това води до ановулация и нарушения в менструацията - олигоменорея или аменорея. Промените в стойностите на пролактина водят до недостатъчно отделяне на прогестерон от жълтото тяло, което скъсява лутеалната фаза.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556033/