Плодовете и зеленчуците с жълт, оранжев и червен цвят подобряват качеството на спермата с 10%, се твърди в публикация на сп. Fertility and Sterility. Това според изследователите от Харвардския университет се дължи на съдържанието на каротеноиди и ликопен.

Каротеноидите представляват пигментни вещества, които притежават антиоксидантни свойства. В случая те благоприятстват подвижността на сперматозоидите. Ликопенът пък играе роля за правилното формиране структурата на мъжките полови клетки. Той също е каротиноиден пигмент, който придава червена окраска. Смята се за един от най-мощните антиоксиданти, стотина пъти по-силен от витамин Е.

В проучването участие взимат 200 мъже, които са подложени на специален хранителен режим, наблягащ на консумацията на плодове и зеленчуци. Изследователският екип проследява показатели като обем, брой, концентрация, подвижност и морфология на сперматозоидите в еякулата им. От анализите на получените данни учените правят извода, че бета-каротинът в плодовете и зеленчуците и ликопенът имат най-силен ефект за подобряване на оплодителните им способности.

NEWS_MORE_BOX

 

При желание за бебе мъжът трябва да консумира повечко моркови – това е продуктът от всички жълти и оранжеви плодове и зеленчуци, който носи най-значителни ползи в повишаване показателите за качество на спермата и брой на мъжките полови гамети - с 6,5 – 8%.

Доматите пък допринасят най-вече за правилното изграждане на сперматозоидите – наблюдава се намаляване на отклоненията в структурата им с 8-10%.