С увеличаване на количествата ЧХГ (човешки хорион гонадотропин), настъпват промени не само в матката и плацентата, но и в обвивките на ембриона. Синтезиран от втората седмица след зачеване, този хормон продължава да се произвежда по време на цялата бременност. Синтеза набира темпове до седмица 8-10, когато нивата му са най-високи, а след това кръвната му концентрация започва бавно да пада.
 
Завишаването на ЧХГ стимулира плода да започне гонадна стероидогенеза, някои от клетките започват да се диференцират (изменят) към клетки на полови тъкани. До края на втората седмица, имплантацията е приключила, а двуслойния ембрионален диск е оформил и оградил вътреклетъчната маса – ембриобласт.
 
В този стадий, ембриона вече е с диаметър около 0,2 мм. Той се изхранва, с помощта на специализирани клетъчни образувания – вили. Те се образуват от плурипотентни стволови клетки, намиращи се в хориона - външната извънзародишна мембрана. Тези своеобразни израстъци увеличават повърхността на контакт и ускоряват обмена с майчината кръв, от която се получават хранителни и помощни вещества. Вилите са съставени от съединителна тъкан, богато осеяна с кръвоносни съдове и до втория месец на бременността, те покриват целия хорион.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Но те не служат само за изхранване – във вилите патрулират и специализирани имунни клетки. Поже вилите осъществавят основния преход на вещества, те са на самата граница между кръвта на майчиния организъм и тъканите на новия ембрион. Пазители на тази граница са слабо познатите бели кръвни телца, наречени Клетки на Хофбауер. Тяхната функция е да предотвратяват обмен на болестотворни бактерии между майката и плода.
 
Паралелно с това, маточната стена продължава да се изменя. До 14-тия ден децидуализацията продължава да напредва, стимулирана от процеса на имплантация.