Лечение на тежък трансфузионен синдром на еднояйчни близнаци са извършили успешно от Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Сега щастливите родители се радват на живи и здрави близнаци. Тежкият трансфузионен синдром е едно от обичайно очакваните усложнения при вътреутробното развитие на едноячни бризнаци. Д-р Петя Чавеева, извършила високоспециализираната интервенция, обяснява, че не случайно бременността с близнаци според медицинските критерии се води за рискова.

При еднояйчните близнаци двата плода делят една плацента. Това създава условия при развитието на плацентата и кръвоносните съдове, доставящи кръв, кислород и хранителни вещества на бебетата, да се получат връзки между  тях. Така при това патологично съединяване единият фетус става донор, а другото - реципиент на циркулираща кръв.

За съжаление, синдромът е фатален, тъй като бебето донор не получава достатъчно хранителни вещества и неговото развитие изостава. За сметка на него, бебето реципиент расте по-бързо на големина. Но сериозни проблеми за здравето има и при него. Едрият ръст не е единственият проблем за реципиента бебе. При тези условия се създава повишен риск от образуването на тромбози по съдовете.

Медицинските наблюдения досега показват, че в повечето случаи при развитие на трансфузионен синдром в ранна бременност бебето донор загива, което неминуемо засяга и другия близнак, тъй като се получава неговото натравяне. В повечето случаи тежкият трансфузионен синдром при близнаци завършва с летален изход и за двата плода. Среща се при една на всеки пет бременности с еднояйчни близнаци.

Решенията, които предлагаше досега медицината у нас, реално не решаваха проблема, а поставяха родителите в стресовата ситуация да наблюдават стриктно развитието на неродените си бебета при висококвалифициран специалист и се надяват, че лошото няма да се случи.

С въвеждането на ендоскопска лазерна хирургия в болницата си доц. Щерев нарежда страната ни до онези пет държави в Европа, които вече практикуват метода – Великобритания, Франция, Белгия и Испания.

NEWS_MORE_BOXЗа първи път интервенцията е извършена от квалифициран специалист от медицинския комплекс миналата година, за да можем днес да видим щастливите лица на майката и бащата на две прекрасни и здрави бебета Никола и Теодор.

Ендоскопската интервенция е извършена от д-р Петя Чавеева, която от години се обучава в школата по фетална медицина на известния в научните медицински среди проф. Кипрос Николаидис във Великобритания и конкретно по миниинвазивна фетална хирургия с лазер. Когато миналата година при нея стига проблемът на семейството, тя веднага урежда приема на бъдещата майка и извършва необходимата иновативна миниинвазивна интервенция в болницата на Кралския колеж в Лондон.

Този случай дава основание на управата на болницата да предприеме стъпка за осигуряването на необходимата апаратура у нас, за да се даде на българските двойки, чакащи еднояйчни близнаци, адекватно решение и спокойствие в случай на трансфузионен синдром, без да е необходимо дори да се подлагат на стреса да пътуват в чужбина. Секторът по Фетална медицина в Медицинския комплекс е развит във високотехнологичен, предлагащ иновативни решения за усложнения от подобен характер при многоплодна бременност, който разполага не само с модерната съвременна апаратура, но и с необходимите висококвалифицирани и сертифицирани според настоящите европейски стандарти специалисти.

Апаратът, с който се работи – Dornier Medilas D MultiBeam, представлява диоден лазер с дължина на вълната от 940 nm, която се поглъща най-добре от хемоглобина в кръвта. Това прави уреда особено подходящ за работа с кръвоносни съдове и богати на кръв тъкани, обясняват от болницата. За извършването на интервенцията се използва и ембриоскоп, който е вид ендоскопско оборудване, предназначено за вътреутробни манипулации.

При самата миниинвазивна оперативна интервенция при трансфузионен синдром в ранна бременност се извършва прекъсване на анастомозите посредством лазера, тоест прекъсване на съединените кръвоносни съдове, емболизация. Така и се дава шанс, дори и в по-лошия случай, когато нещата са необратими за единия ембрион, да оцелее и се развие в здраво бебе поне единият близнак. Естествено, шансовете са далеч по-добри, когато трансфузионният синдром при еднояйчните близнаци е установен от специалиста по фетална медицина възможно най-рано, защото тогава могат да се спасят и двата.

Процедурата се извършва с локална, безвредна за бременността анестезия, и е безболезнена за бременната, което сподели за Puls.bg майката на Никола и Теодор – Бойка.

Чрез предлаганата фетална лазерна терапия могат да се лекуват и някои други усложнения при многоплодна бременност , целящи превенция на риска от загуба на плода/ плодовете и съответно бременността, освен при трансфузионен синдром при монохориални бременности.

Тази ендоскопска методика се прилага и в случаите, когато разликата във феталния растеж на двата близнака е твърде голяма и възникне съединяване на техни кръвоносни плацентарни съдове.

Това е и най-удачният вариант за прилагане на ембриоредукция, която се предприема при многоплодна бременност с повече от два ембриона, както се случва при прилагане методите на асистираната репродукция. Лазерната методика дава възможност за висока прецизност на  интервенцията още в 11 – 13 гестационна седмица, което намалява значително рисковете при процедурата и дава по-високи шансове за оцеляване, успешно износване и раждането на здрави деца.

От началото на годината в болница „Д-р Щерев“ са извършени няколко от тези процедури, като на практика д-р Чавеева и доц. Атанас Щерев са българските специалисти приложили за първи път в България ендоскопската лазерна хирургия за лечение на тежък трансфузионен синдром при близнаци.

Д-р Чавеева притежава сертификат от британската King’s College Hospital, доказващ оценката на уменията й след няколкогодишното й обучение в известната школа по фетална медицина. Това че е висококвафициран специалист в областта и обещаващ експерт от европейска величини говорят и  публикациите по приложението на методиката в съавторство с проф. Николаидис във водещи европейски научни издания.

Относно цената на процедурата у нас, получаваме уверението от доц. Щерев, че тя е по-силите на едно средностатистическо българско семейство. Много е вероятно процедурата дори да е по-евтина , тъй като ценообразуването й е калкулирано на база необходимите консумативи и изплащане на апаратурата, без да е включено характерното за западните страни заплащане за висококвалифициран медицински труд.

Несъмнено добрата колаборацията между екипите на болница „Д-р Щерев“ и водещи референтни центрове по репродуктивна и фетална медицина във Великобритания и Белгия създават условия за сериозен напредък в иновативните технологии в тази област на медицината в България и предоставяне на пациентите у нас възможност за модерни и адекватни решения на проблемите им, свързани с раждането на живи и здрави деца.

 


 

Кадри от лазерна емболизация на съдовете при трансфузионен синдром при близнаци