Мъже съветват други мъже как да се справят с проблемите на безплодието в рамките на национален конкурс, организиран от сдружение „Зачатие” и инвитро болница „София”. Конкурсът включва и съвети от жени към жени на тема „Как да говорим с мъжа за инвитро”.


Инициативата е втората част на кампанията „Как да говорим за безплодието”, която се организира за първи път у нас.


Акцент на конкурса е комуникацията в двойката, как разговаряме с партньора за трудните решения и моменти във всички етапи на една инвитро процедура – от осъзнаването на проблема, през чакането пред кабинетите до крайния резултат.


„Апелираме към мъжете да споделят дали са се затворили в себе си, споделяли ли са какво чувстват и мислят с партньорката си, как са намерили общ език. Призоваваме и жените да разкажат какви тактики са изпозвали при разговорите с мъжете по тези деликатни проблеми, кога е най-подходящият момент за разговор, срещали ли са съпротива в отсрещната страна и как са „разчупили леда” във взаимоотношенията”, казват организаторите.


Със съветите си могат да участват всички хора с репродуктивни проблеми от цялата страна. Те трябва да ги изпращат до 25 октомври 2011 г. на адрес contact@ivf.bg или директно да ги публикуват на фейсбук страницата Talk in vitro. Препоръките могат да бъдат под формата на кратък  разказ или само отделни изречения, могат и да са във вид на видео клип.


Специално подбрано жури, което включва и двойка с трудности при зачеването, ще подбере най-практичните съвети.


Организаторите обещават да издадат безплатен наръчник с всички съвети, който ще включва и препоръки на психолог и реални истории. Предвидени са и поощрителни награди за победителите.


„Обикновено мъжете, особено, ако причината за безплодие е у тях, отказват да приемат проблема, понякога дори не говорят за това с никого. Понякога с години не си правят изследвания, не придружават партньорката до лекарския кабинет и т.н. Затова е много полезно да разберем как са преодолели шока, как са започнали да разговарят за това и кое им е помогнало да проговорят по темата и да потърсят решение. Защото психологическото състояние на хората с репродуктивни проблеми е много важно за постигане на успешен краен резултат – излекуване на безплодието”., смятат д-р Тачева и д-р Владимиров, едни от инициаторите на кампанията. „Съветите на хората, преминали през тези проблеми, ще вдъхне кураж и надежда на много други със сходни съдби и ще им помогнат по-лесно да се справят с трудностите”, единодушни са те.