В наши дни жените все по-дълго отлагат раждането на дете. Това е една от причините да се стига и до асистирани техники за репродукция, като ин витро, които по-често водят до многоплодна бременност.

 

Ако и Вие искате да заченете близнаци, няма сигурен метод. Някои генетични фактори и медицински терапии обаче могат да увеличат вероятността това да се случи.


 

Ин витро оплождане

 

Ин витро оплождането е асистирана репродуктивна технология, при която жените често приемат лекарства за стимулиране на овулацията. За да се увеличат шансовете им за задържане на ембрион, често се прави трансфер на повече от един ембрион в матката. Това повишава вероятността за зачеване на близнаци.

 

Лекарства за стимулиране на овулацията

 

Лекарствата, които стимулират овулацията, водят до отделянето на повече яйцеклетки от яйчниците. Когато се отделят повече яйцеклетки, расте вероятността повече от една да бъде оплодена. Тези лекарства стимулират хормоните на тялото, за да предизвикат овулация.

 

Близнаци в рода

 

Ако и двамата партньори имат близнаци в рода си, шансът за близнаци е по-голям. Това важи особено за жените, защото е по-вероятно да са унаследили гена, който кара яйчниците да отделят повече от една яйцеклетка наведнъж. Според Американското общество за репродуктивна медицина (ASRM) жените, които са двуяйчни близнаци, имат шанс 1 на 60 да имат свои близнаци. Мъжете, които са двуяйчни близнаци, имат шанс 1 на 125 да заченат близнаци.

 

Влияе ли етническата принадлежност?

 

Някои изследвания показват, че разликите в етническия произход могат да повлияят на шансовете да се заченат близнаци. Най-голяма е вероятността за близнаци при жените от афроамерикански произход и от европеидната раса. Най-голяма е вероятността за зачеване на близнаци при нигерийките, а най-малка – при японките.

 

Влияе ли начинът на хранене?

 

Проучвания на акушер-гинеколога д-р Гари Стайнман от Медицинския център в Лонг Айлънд показват, че вероятността за зачеване на близнаци може да се влияе и от начина на хранене. Той установява, че жените, които консумират животински продукти, и по-специално млечни продукти, е пет пъти по-вероятно да имат близнаци от вегетарианките.

 

Шансовете за близнаци след 30-тата година

 

Жените над 30-годишна възраст, особено в края на периода, имат по-голям шанс за близнаци. Това е така, защото при тях е по-вероятно да се освободи повече от една яйцеклетка по време на овулацията, отколкото при по-младите жени. Жените между 35- и 40-годишна възраст, които вече са родили, имат още по-голям шанс да заченат близнаци.

 

Имат ли по-едрите жени близнаци по-често?

 

Двуяйчните близнаци са по-чести при по-едрите жени. Това важи както за по-високите, така и за жените с наднормено тегло. Учените не са сигурни защо е така, но подозират, че може да се дължи на факта, че тези жени приемат повече хранителни вещества от по-дребните жени.

 

Как влияят хранителните добавки?

 

Много лекари препоръчват фолиева киселина преди и по време на бременност, за да се намали риска от дефекти на невралната тръба на плода. Проучвания с ограничен обхват загатват, че фолиевата киселина може да увеличи шанса за многоплодна бременност, но липсват мащабни проучвания, които да го потвърдят.

 

Ще заченем ли близнаци, ако кърмим?

 

Научното списание Journal of Reproductive Medicine публикува проучване през 2006 г., което установява, че жените, които кърмят и забременяват, по-често зачеват близнаци. Тъй като липсват допълнителни проучвания в подкрепа на тази информация, кърменето не се счита за фактор, който увеличава вероятността от зачеване на близнаци.

 

Колко често се среща многоплодната бременност?

 

По данни на Американското общество за репродуктивна медицина (ASRM) близнаците, които са заченати по естествен път, се срещат при около 1 на всеки 250 бременности.

 

 

Източник:

https://www.marchofdimes.org/complications/being-pregnant-with-twins-triplets-and-other-multiples.aspx

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2006-05/nsij-sft051606.php

https://www.healthline.com/health/pregnancy/how-to-conceive-twins#next-steps