Когато матката на жената е необичайно оформена, това може да причини акушерски или репродуктивни проблеми. Тези аномалии могат да усложнят раждането и здравето на детето. Те също могат да доведат до нередовна менструация или липса на менструация. 

 

Около 3 от 100 жени се раждат с необичайно оформена матка.


 

Много пъти една жена разбира за тази вродена аномалия едва, когато бъде прегледана от специалист. Основните видове аномалии във формата на матката включват:

 • Двурогата матка е частично разделена, така че има сърцевидна форма. Това се случва, когато двете тръбни структури, които обикновено се свързват, за да образуват маточното тяло, не се обединяват по време на развитието на плода. Двурогата матка понякога се свързва с лоши акушерски резултати като спонтанен аборт и преждевременно раждане.
 • Преградена матка възниква, когато тъканта на остатъчната стена на преградата не се абсорбира в единичната маточна кухина, както е по време на нормалния краен стадий на развитие. Това води до преградна стена в центъра, която разделя пространството на две маточни кухини. Тази аномалия е свързана с повтарящи се спонтанни аборти.
 • Еднорога матка е, когато само едната страна на утробата се развива напълно, обикновено с шийката на матката, свързана с вагината. Това не може да се коригира и може да причини преждевременно раждане и трудности при самото раждане.
 • Двойна матка е, когато една жена има две отделни маточни кухини, всяка от които има отделна шийка. Не е доказано, че този тип аномалия се коригира ефективно чрез хирургично лечение.

Много жени с необичайно оформено маточно тяло нямат проблеми със зачеването или раждането на здраво дете. Въпреки това, някои аномалии на матката имат полза от лечението, което обикновено е чрез минимално инвазивна хирургична корекция.

 

Други състояния в матката могат да повлияят на плодовитостта, например маточните фиброиди. Понякога операцията може да доведе и до проблем с матката

 

По време на развитието на женския плод Мюлеровите канали започват образуването на женския репродуктивен тракт, който включва матката, фалопиевите тръби, шийката на матката и частта от влагалището, която се свързва с шийката на матката. 

 

Малформациите по време на развитието могат да доведат до различни видове необичайно оформена матка и по подобен начин да засегнат вагината.

 

На около 10-та седмица от развитието на женския плод две тръбни структури на Мюлеров канал се образуват една до друга и след това се обединяват, за да създадат маточната кухина. В този момент все още има част от стената на преградата, която е тъкан, която обикновено се елиминира в последния етап от развитието на утробата.

 

Обструктивна аномалия може да се образува, когато матката и вагината не са обединени. Това се нарича напречна вагинална преграда. Такива обструктивни аномалии карат менструалната кръв да остане в матката и да не напуска тялото през вагината. Това натрупване може да причини силна болка в таза.

 

Освен репродуктивни проблечи от аномалия на матката, могат да възникнат усложнения при раждане и проблеми със здравето на детето. Те включват:

 • Спонтанен аборт;
 • Седалищно предлежание на плода;
 • Необходимост от раждане със секцио;
 • Преждевременно раждане;
 • Бавен растеж на бебето;
 • Вродени дефекти, дължащи се на ограничения върху растежа на плода в утробата.

Когато симптомите се появят от аномалия в маточното тяло, те могат да включват:

 • Повтарящи се спонтанни аборти;
 • Липса на менструация;
 • Болка при поставяне на тампон, по време на секс, по време на менструация;
 • Ежемесечна болка в корема, в случай на обструктивна аномалия на матката.

 

Референции:

https://fertilitynj.com/infertility/female-infertility/structural-causes/abnormally-shaped-uterus-cause-infertility/
https://www.msdmanuals.com/en-sg/professional/gynecology-and-obstetrics/menstrual-abnormalities/abnormal-uterine-bleeding-due-to-ovulatory-dysfunction-aub-o