Мъжете, които носят мобилния си телефон в джоба на панталона или говорят по него за поне един час дневно, рискуват да бъдат засегнати от репродуктивни проблеми, предупреждават изследователи. 
 
Те твърдят, че броят на сперматозоидите може да се намали, когато се разговаря по мобилен телефон, който се зарежда, или дори когато го държим близо до леглото през нощта. 
 
Качеството на спермата сред мъжете в Западните държави постоянно намалява. Мобилният телефон се смята за отговорния фактор за 40% от случаите, при които двойките имат проблем със зачеването
 
Топлината и електромагнитната активност, които се излъчват от мобилните телефони, увреждат сперматозоидите
 
В рамките на израелското проучване се проследяват 106 души, които се намират в клиника за изследване на проблеми, свързани с плодовитостта. От резултатите става ясно, че сред мъжете, които разговарят по мобилния си телефон за повече от час дневно, рискът да имат по-ниско качество на спермата е два пъти по-голям, в сравнение с тези, които прекарват по-малко от час в разговори. 
NEWS_MORE_BOX
 
Установява се още, че при участниците, които водят разговори, докато телефонът се зарежда, е два пъти по-вероятно да имат проблеми, свързани с фертилитета. Данните от проучването разкриват още, че при 47% от мъжете, които държат телефоните си на разстояние около 25 см  от гениталиите, качеството на сперматозоидите е сериозно засегнато. За сравнение, сред общата популация този процент е 11. 
 
Специалистите поясняват, че нивото на сперматозоидите намалява дотолкова, че поражда проблеми със зачеването
 
В заключение се посочва, че мъжете в двойките, които планират бременност, следва да не разговарят дълго по мобилния си телефон, особено в случаите, когато той се зарежда. Важно е също така да държат устройството на разстояние, по-голямо от 25 см от слабините. 
 
Данните са публикувани в Reproductive BioMedicine.