Температурната крива е лесен и достъпен начин за определяне на датата овулацията, за да се установи периодът, в който може да се осъществи оплождане и по този начин да се увеличат шансовете за забременяване.

 

Какво е температурната крива?


Методът на температурните криви, базиран на изследванията на д-р Огино и след това на д-р Кнаус, се основава физиологични факти: телесната температура се променя по време на менструалния цикъл.

 

При нормален менструален цикъл, с овулация, се наблюдават следните вариации:

 • През първата фаза на цикъла, наречена фоликуларна - от първия ден на менструацията до овулацията, температурата е относително стабилна и обикновено под 37°C;
   
 • Точно преди овулация, тя спада с няколко десети. Това е най-ниската точка на кривата;
   
 • След овулацията температурата се повишава с няколко десети от градуса - средно 0,3 до 0,5 °C) като обикновено надвишава 37 °C. По време на лутеалната фаза темепратурата остава стабилна и образува плато. Това увеличение се дължи на секрецията от жълтото тяло, образувано от остатъците от фоликула, спукан по време на овулация, на прогестерон, някои съединения от който имат хипертермично действие. Жълтото тяло се поддържа през цялата лутеална фаза, което определя и съществуването на термично плато през тази фаза;
   
 • При липса на оплождане температурата се връща към нормалното си ниво - под 37 °C, точно преди настъпването на менструацията, което означава началото на нов цикъл;
   
 • При бременност платото продължава и след края на цикъла, защото жълтото тяло продължава дейността си.

Следователно нормалната температурна крива - при менструален цикъл с овулация е двуфазна:

 • Тя се състои от две плата, разделени от малко изместване от няколко десети от градуса - 0,3 до 0,5 °C, което показва, че овулацията е настъпила.
   
 • Всяко плато обикновено не образува права линия, а по-скоро назъбена крива, тъй като температурата може да варира с 1 или 2 десети от ден на ден.
   
 • Няма "нормална" базова температура. Това, което има значение, е появата на термично изместване.

 

Следователно температурната крива, наричана още метод на термичната крива, позволява да се потвърди наличието на овулация и да се определи датата.

 

Може да се използва за оптимизиране на шансовете за забременяване чрез откриване на периода, в който може да се осъществи оплождане или при безплодие.

 

В някои случаи се използва и като метод за естествена контрацепция: това е методът на Огино.

 

Как да напрамим температурната крива?

 

Методът е следният:

 • Измерване на температурата всяка сутрин, преди ставане, при едни и същи условия - с един и същ термометър, чрез същия метод: ректално, орално, измерване на температурата на челото и други.
 • След това всеки ден се отчита температурата с точност до най-близката десета върху обикновен лист милиметрова хартия, върху която да се посочва по вертикалната ос температурата до най-близката десета от градуса - 36 °C, 36,1 °C, 36,2 °C, 36, 3 °C и т.н. 
 • На хоризонталната ос се нанася денят на цикъла - D1, съответстващ на първия ден от менструацията.
 • След това се свързват точките ден след ден, за да получим крива.

Препоръчва се извършване на температурната крива за поне два последователни цикъла.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/grossesse/Fiche.aspx?doc=courbe-temperature-date-ovulation