Дали 250 000 семейства изглеждат привлекателен електрорат? Проблемът със стерилитета в България очевидно е доста наболял, след като започва да присъства в предизборните ни кампании. Проблемът с демографския срив обаче не е с давност от днес за утре. Още по-сериозен изглежда в проекция след години, ако търсенето на решение се подминава и отлага от високите етажи на властта.


По последни данни на Националния статистически институт в края на миналата 2009 година населението на България наброява 7 563 710 души. Приблизително 2 милиона са хората, намиращи се в така определената детеродна възраст (по последни данни на Националния Статистически Институт за възраст от 20 до 40 години, ражданията в по-късна трудоспособна възраст са рядкост - 1023 от общо 80 956  за 2009 г.). По данни на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве в страната има между 200 000 и 250 000 семейни двойки, които са засегнати от стерилитет. Дори простият аритметичен пример показва сериозността на проблема, защото тук не става думи за души, а семейства, а какво се получава, ако се вземат предвид формулите, с които работи демографията...
Факт е, цифрите не са приемани дори от медицински специалисти, пряко обвързани с проблема и които са наясно с репродуктивното здраве, ако не на българина, то на българката...
Цифрите обаче сочат - стерилитетът, който е факт сред българското население, има отношение към демографския проблем на страната.
Дали може да се пристъпи към решение на проблема на държавно ниво, на ниво общини и с какво може да помогне бизнесът, освен само чрез усилията на шепа висококвалифицирани и всеотдайни специалисти?
Със сигурност, да.


Първа стъпка – създаването на "Фонд за асистирана репродукция“, който независимо от ограничителните условия даде възможност на 5209 бездетни семейства надежда за рожба от началото на функционирането му от април миналата година до края на месец май тази година, като одобри молбите им за финансиране на зачеване ин витро. Резултатът – за една година България се сдоби с над 1000 дългожелани бебета.
Но има още много да се работи в тази насока – например, изготвяне на национална програма за профилактика на репродуктивното здраве. Защо? Защото с началото на здравната реформа  грижите за репродуктивното здраве на масовия българин са... занемарени – неоспорим факт, една от причините за високото разпространение на стерилитета у нас.


Дали могат да помогнат общините и бизнесът в преодоляването на демографския проблем и стерилитета?


Преди броени дни в Габрово се проведе кръгла маса под мотото „Демографски срив и стерилитет", организирана от Института за политика и развитие (ИПР) и Института за местно и регионално развитие (ИМРР). Думата взимат госпожа Надя Миронова, изпълнителен директор на ИМРР и Ергин Емин, изпълнителен директор на ИПР. Доклади относно демографските проблеми на страната изнасят госпожа Мария Капон, председател на Единната Народна партия и д-р Ваньо Шарков, член на Комисията по здравеопазване в парламента, както и д-р Топалова, представител на клиника „Селена“, Пловдив. Модератор на събитието е Ива Николова, която понастоящем е един от кандидатите за кмет на град Габрово в местните избори. В хода на дебата отношение взимат и местните гинеколози.  Покана като към представителна  пациентска организация, защищаваща правата на двойките, борещи се със стерилитет, от странана организаторите е отправена към Сдружение „Зачатие“.Предлагаме ви интервю с Мария Стирянова, член на УС и представител на сдружение Зачатие на кръглата маса в Габрово, взела участие в дискусиите по проблема.Какви проблеми във връзка с демографския срив се поставиха на кръглата маса в Габрово?

Като основна тема, откроила се в обсъждането беше стерилитетът като водещ фактор за демографския срив на страната. Коментираха се още социална политика по отношение подпомагането на отглеждането на деца, миграцията на населението към по-големите индустриални центрове, ролята на обществото в правилната информираност за стерилитет, семейно планиране, полово предавани болести и аборти в ранна възраст.


Какво е становището на участниците по проблемите на демографския срив и стерилитета в България?

Според Ива Николова, кандидат за кмет на град Габрово двойките със проблеми при забременяването би трябвало да бъдат подпомагани на общинско ниво. Тя изказа желание за една по-добра социална политика по отношение на младите семейства и онези с деца, като по-високи детски надбавки, например. Депутатът Ваньо Шарков изрази огромната си подкрепа към работата на фонд Ин витро, като каза че това е един прекрасен пример, как държава и общество могат да работят добре заедно в интереса на гражданите.
Госпожа Мария Капон като представител на бизнеса изказа мнение, че всеки един работодател трябва да е толерантен и да разбира проблемите на подчинените си, като ако има възможност да им бъде от полза, а не да ги притиска с наложените обстоятелства.Какво според теб е мястото на държавата по въпросите, засягащи репродуктивното здраве на българина? Можем ли да говорим, че България има демографски проблем според теб и сдружение „Зачатие“ и че проблемите, свързани с репродуктивното здраве на българина имат отношение към демографския срив?

Като представител на УС на Сдружение Зачатие смятам, че държавата трябва да предприеме инициативата за създаване на консултативни кабинети по сексуално възпитание и репродуктивно здраве, в които младежите в ранен пубертет да бъдат запознавани с аспектите на сексуалните отношения в частта им за полово предаваните болести и уврежданията, които могат те да предизвикат в зряла възраст, да се научат да уважават партньора си. Нужно е да се създадат информационни брошури, които да достигнат всяко едно населено място, дори и  най-закътаните села, населявани от хора в репродуктивна възраст, които да бъдат запознати с репродуктивните способности на мъжкия и женския организъм, кога да разпознаят проблемни състояния и каква помощ да потърсят.
По последни данни за миналата година, общия брой на населението в трудоспособна възраст е малко над 4,5 милиона души. От тях 500 хиляди (200-250 хиляди семейства) пряко са засегнати от различни аспекти на стерилитета. Това са реално цифрите на потърсили своя път към така мечтаното дете, още доста вероятно дори не подозират, че имат този проблем.


Стерилитетът не е срамна болест, не е заразно зло. Той е съвкупност от състояния на организма, които пречат на двойката да се сдобие с рожба.
Децата родени от АРТ процедура не са анимационни герои с рога и крила, не са дяволска смес от отровни вещества, забъркана в тайнствена лаборатория. Те са плод точно на онези същите яйцеклетка и сперматозоид, които биха се срещнали в женското тяло, ако обстоятелствата не налагаха това да се извърши в епруветка. Няма значение дали децата са родени след АРТ или спонтанно заченати - това са нашите деца, децата на България.


Какво е мястото на общини като Габрово при справянето с проблема с репродуктивното здраве и от тук на демографския срив?
Навремето в почти всички градове бяха създадени т.нар Кабинети по семейно планиране. Тяхната роля обаче беше подценена и в един момент се превърнаха в кабинети в катедрата на местния университет, от които можеш да получиш безплатно презервативи и брошури за Световния ден против СПИН.
Идеята тук е общината да съдейства с безплатно помещение и оборудване (компютър, принтер, интернет), да поеме всякакъв род консумативи и осигури лице, което да предоставя на потърсилите помощ унифицирана информация за програми за финансиране на ин витро процедури, от държавни или общински фондове, специализирани клиники или конретни специалисти, контакт с неправителствени организации, свързани с темата. Целта на един такъв кабинет е двойката да не губи излишно време и средства, докато стигне до правилния специалист или дейност, която да разреши техния случай.


На кръглата маса се споменава за евентуален принос на бизнеса по разрешаване на  проблема? Какъв всъщност може да е приносът на бизнеса по отношение на справянето със стерилитета и демографския проблем според чутото на кръглата маса?

Госпожа Мария Капон сподели своето мнение, че много важна в случая е корпоративната отговорност. Както тя самата сподели е важно всеки работодател да разбира нуждите на своите работници и да откликва при проблемите. Работникът не трябва да се притеснява да сподели своите проблеми, независимо от какъв характер са, а коректният работодател ще намери начин да подпомогне работника. Цитира кампанията на Роза импекс, при която чрез един стикер на продуктите на компанията за около година събра средства за подпомагане на 36 двойки за ин витро процедура. От първите 18 изтеглени 7 от процедурите се оказаха положителни, а през април тази година се роди и първото бебе на кампанията „За още едно българче”.
Божидар е българче, родено в България, а “Роза Импекс” показа как бизнесът може да помага в решаването на национални проблеми.
Самата госпожа Капон стимулира жените в своя екип да стават майки и се радва на всяко ново попълнение, като е създала табло със снимки на всяко едно детенце, родено в семействата на нейни служители.
За съжаление в България, повечето жени се страхуват да признаят на работодателя си, че са бременни, или че имат проблеми със забременяването и се подлагат на процедури. За това е хубаво да отбележим, че има и работодатели, уважаващи личния живот на служителите си и правото им да бъдат родители.