Матката със септум - преграда е най-честата аномалия или малформация на матката.

 

Това може да бъде пречка за бременността, но лесно и успешно се лекува оперативно.


 

Какво представлява септираната матка?

При септирана матка маточната кухина е напълно или непълно разделена на две части от преграда.

 

Преградата, която разделя матката на две, трябва да бъде повече от 5 милиметра, ако е по-малка се счита за нормално състояние.

 

Причини

Маточните малформации са причинени от прекъсване в развитието на женските полови органи по време на вътреутробното развитие.

 

В случай на септирана матка, това прекъсване на развитието настъпва по време на образуването на Мюлеровите канали, които дават началото на матката, фалопиевите тръби и горната част на влагалището.

 

Това може също да причини така наречения синдром на Рокитански - липса на матка и влагалище, който е по-сериозен, но много по-рядко срещан.

 

Симптоми

Когато матката е разделена на две от преграда, основни нарушения се наблюдават в плодовитостта.

 

Септираната матка благоприятства:

  • Спонтанни аборти;
  • Преждевременно раждане;
  • Затруднения при раждане - има по-голям риск бебето да се роди със седалищно предлежание или в други позици - например напречни, които затрудняват раждането.

Извън периода на бременността, симптомът, който може да причини септираната матка, е главно дисминорея - силна менструална болка, въпреки че през повечето време остава до известна степен асимптоматична.

 

Диагностика

Маточната преграда се диагностицира лесно чрез двуизмерен или триизмерен ултразвук.

 

След като се открие с ултразвук, се извършва хистероскопия - този тест позволява подробен преглед на вътрешността на матката, за да се потвърди диагнозата.

 

Възможно е да се открие по време на рутинен гинекологичен преглед, затова е важно тези видове прегледи да включват и ултразвук.

 

При бременност е по-трудно да се открие маточната преграда, поради разположението на плода.

 

Лечение

Ако проблемът се установи по-рано, ако жената ходи редовно на гинекологични прегледи и септираната матка не предизвиква симптоми - не причинява болка по време на менструация, няма нужда от спешна намеса.

 

Ако не предизвиква затруднения за забременяване, няма нужда от спешно лечение.

 

Независимо от възрастта, няма причина да се оперира, ако пациентката няма симптоми и не се правят опити за забременяване.

 

При опити за забременяване е необходимо да се предприеме лечение, защото маточната преграда може силно да попречи на бременността.

 

Тази малформация на матката се лекува чрез хирургична хистероскопия.

 

С тази ендоскопска техника се достига до вътрешността на маточната кухина, където се резецират стената или преградата с помощта на електрически скалпел, който едновременно разрязва и коагулира.

 

Тази интервенция се извършва с анестезия, продължава между 15 и 20 минути и не изисква хоспитализация.

 

Пациентката се изписва след няколко часа.

 

След два месеца се извършва контролен преглед, за да се провери състоянието на маточната кухина - нейната форма и широчина и се преценява дали би създавала проблеми за плода.

 

Тази интервенция не води до каквито и да е последствия или странични ефекти.

 

Нещо повече, проблемите по време на бременност могат да се появят, ако не се направи интервенцията.

 

Ако вместо да се имплантира ембрионът в стените на матката, се имплантира във фиброзната преграда, където кръвоснабдяването е по-малко, настъпва спонтанен аборт.

 

Ако бременността напредне, не може да се предприеме нищо, защото преградата не може да се оперира по време на бременност.

 

В такива случаи е необходимо просто да се изчака матката да се разпъне достатъчно и да се осигури място за плода, но има висок риск от преждевременно раждане.

 

Ето защо е редно да се осъществи намесата преди бременността.

 

При пациентки, които никога не са имали добър гинекологичен контрол и искат да забременеят, е препоръчително предварително да се направи пълен преглед с ултразвук, за да се изключат възможни проблеми.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/ginecologia/utero-tabicado-septo-cuando-como-trata_5255