Липсата на овулация е свързана с нарушен менструален цикъл.

 

Често това е една от основните причини за безплодие.


 

Възстановяването на овулацията и менструалния цикъл са свързани с повишени възможности за забременяване и с подобряване на качеството на отделяните яйцеклетки по време на всяка овулация.

 

Качеството на яйцеклетките е определящ фактор и за успешното зачатие и правилно протичане на бременността.

 

Как може да се възстанови овулацията?

Ако се подозира ановулация е необходимо да се извърши консултация със специалист, за да се установят точните причини.

 

Това включва извършване на изследване на нивата на хормоните и ултразвуково изследване за оценка на броя и размера на фоликулите в яйчниците.

 

Ако липсата на овулация не е окончателна, има различни терапевтични подходи, които имат за цел да стимулират овулацията.

 

Синдром на поликистозните яйчници

При липса на овулация поради синдром на поликистозните яйчници е необходимо назначаване на лечение за стимулиране на овулацията.

 

Често за тези състояния се препоръчва приемане на кломифен цитрат.

 

Овулацията може също да бъде стимулирана чрез инжекционно въвеждане на синтетични гонадотропини, които имитират действието на естествените фоликулостимулиращ - FSH и лутеинизиращ хормон - LH.

 

Така въведените гонадотропини помагат за узряването на яйчниковите фоликули.

 

След това овулацията се задейства чрез инжекционно въвеждане на човешки хорионгонадотропен хормон - HCG.

 

Загубата на тегло при жени със затлъстяване, със синдром на поликистозните яйчници, понякога е достатъчна, за да предизвика повторно настъпване на овулация и по този начин да увеличи шансовете за забременяване.

 

Хиперкролактинемия

При хиперпролактинемия се препоръчва лечение с инхибитори на пролактина, за да се възстановят нормалните нива на хормона в кръвта.

 

Ако ановулацията е причинена от някое конкретно заболяване, лечението му е достатъчна стъпка, за да се възстанови овулацията.

 

Ако причината за липсата на овулация е от хипоталамо-хипофизен произход, може да се назначи лечение с гонадотропин-освобождаващ хормон.

 

По този начин може да се възстанови овулацията, като чрез набавянето на този хормон се имитира действието на хипоталамуса.

 

При ранно настъпване на менопаузата и преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв, което води до окончателно спиране на овулацията, се препоръчва консултация със специалист и насочване към различните възможни методи за асистирана репродукция.

 

Референции:

https://www.doctissimo.fr/grossesse/envie-d-enfant/ovulation/absence-d-ovulation-anovulation-et-grossesse