Приемът на средства за контрацепция, дори в продължение на години, няма ефект върху възобновяването на плодовитостта след прекратяване на лечението.

 

Ново проучване, проведено в рамките на Euras-OC - Европейска програма за активно наблюдение на оралните контрацептиви е било осъществено с участието на 60 000 жени.


 

Учените са установили, че месец след спиране на контрацепцията 21% от участничките са успели да забременеят, което представлява процент, еквивалентен на шансовете за бременност при всеки цикъл.

 

Проучването е показало, че продължителността на приема на контрацептивите също няма ефект върху шансовете за бременност: 79,3% от жените, които са приемали контрацепция за по-малко от две години, са забременели в рамките на една година след прекратяване на приема, срещу 81% при жените, които са приемали такава за повече повече от две години.

 

Кога да спрем да приемаме контрацептиви, ако планираме бременност?

Някои гинеколози все още препоръчват да се изчака да минат няколко цикъла, за да може да настъпи овулация и да се подобри качеството на лигавицата на матката.

 

Смятат, че е препоръчително да се изчака 2-3 месеца след спиране на контрацепцията, преди да се започнат опити за забременяване.

 

Въпреки това тази препоръка не се основава на никакви научни факти.

 

Трябва да се отбележи обаче, че при спиране на контрацепцията може да се появят известни промени.

 

Противозачатъчните средства предотвратяват настъпването на овулацията, като потискат част от цикличните секреции на някои хормони.

 

Възможно е при спиране на контрацепцията да е необходимо време, докато мозъчната дейност отново се възобнови, за да може да стимулира яйчниците.

 

Това разбира се е строго индивидуално: при някои пациентки нормалният менструален цикъл се възстановява веднага след спиране на контрацепцията, докато при други това би отнело няколко месеца.

 

Ако менструалният цикъл не се възстанови в рамките на 3-6 месеца е препоръчителна консултация със специалист.

 

Възможно е контрацептивите, които предизвикват по изкуствен начин менструация, да прикриват някои нарушения на овулацията през целия период на приема, които след това ще се проявят отново след прекратяване на приема на контрацепцията. 

 

Най-честите причини за тези нарушения са хиперпролактинемия, синдром на поликистозни яйчници, анорексия нервоза или преждевременна яйчникова недостатъчност.

 

Надеждни ли са тестовете за бременност при прием на хапчета?

Контрацепцията не гарантира ефективност от 100%, но също така често е възможно да се пропусне приема или да се приеме неправилно.

 

Ето защо е необходимо да се направи тест за бременност при закъснение на менструацията, независимо дали се приемат контрацептивни средства, или не.

 

Тестът за бременност се основава на откриването в урината на hCG - хорион гонадотропин.

 

Това е хормон, който яйцеклетката секретира след имплантирането.

 

Контрацепцията няма ефект върху секрецията на този хормон по време на бременност, нито върху откриването му в урината чрез теста за бременност.

 

Следователно достоверността на теста за бременност е еднаква, независимо дали се приемат контрацептивни средства, или не.

 

Каква е вредата от контрацептивите за плода?

Често се случва някои пациентки да продължат приема на контрацептиви докато не се установи подозирана бременност (заради пропуснат прием).

 

Мащабно проучване при 900 000 бебета, родени между 1997 г. и 2011 г., е показало, че разпространението на вродени малформации е било сходно между децата, които не са били изложени на действието на контрацептивни средства, и тези, които са били изложени в самото начало на бременността.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/grossesse/Fiche.aspx?doc=grossesse-pilule