При повечето жени минава известно време след раждането, преди овулацията да се възстанови, което би позволило настъпването на нова бременност.

 

Връщането на менструалния цикъл варира значително в зависимост от редица фактори като тегло, стрес, тютюнопушене, кърмене, начин на хранене и избор на контрацепция.


 

Колкото и необичайно да звучи, има и немалко документирани случаи на жени, които са забременели почти веднага след раждането. Нека разберем от какво зависи това.

 

Факторът кърмене

 

Кърменето на теория би трябвало да забави връщането на менструалния цикъл, особено през първите шест месеца след раждането. Някои жени избират да използват това като форма на контрол, наречена метод на лактационната аменорея, с идеята, че цикълът им няма да се върне, докато кърмят.

 

Колко дълго кърменето може да забави връщането на менструалния цикъл обаче варира в голям интервал. Той зависи колко често и редовно се кърми бебето, колко дълго се спи и от външни фактори, като нарушения на съня, стрес и заболявания. Дори и при изключително кърмене, е възможно да минат както седмици след раждането, така и месеци, преди менструацията да се възобнови.

 

Лекарите потвърждават, че кърменето може да забави менструалния цикъл най-вече когато бебето е на възраст под шест месеца, кърмено е на поискване поне шест пъти на денонощие, включително и през нощта, и то без използването на шише, биберон и дохранване с адаптирано мляко.

 

Всяко колебание в рутината на кърмене, например бебето да спи през цялата нощ, без да бъде кърмено, може да доведе до връщане на цикъла. В случай, че не сте готови за скорошно забременяване след раждането, не разчитайте на изключителното кърмене като метод за предпазване след деветата седмица след раждането.

 

Завръщане на овулацията

 

Връщането на овулацията зависи в голяма степен от това дали бебето е кърмено или не. Кърменето и хормоните, които се отделят за производството на кърмата, могат да потиснат връщането на овулацията.

 

При повечето жени, които не кърмят, овулацията обикновено се връща най-малко шест седмици след раждането. Проучване от 2011 г. на Националния център за биотехнологична информация в САЩ установява, че овулацията се връща средно 74 дни след раждането при жени, които не кърмят. Диапазонът, в който настъпва овулацията обаче, варира значително. Освен това не всяка овулация е функционална, което означава, че жената всъщност не може да забременее с нея.

 

В общия случай, преди да се върне менструацията, се отделя яйцеклетка, която е годна за оплождане. Поради това се случва жени да забременеят след раждане, без обаче да са имали цикъл между двете бременности.

 

Следваща бременност

 

В идеалния случай майките е добре да изчакат поне 12 месеца между бременностите, сочат препоръките на повечето лекари и специалисти. Изследванията са установили, че рискът от преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло се увеличава при забременяване по-рано от шест месеца след раждането. Твърде кратък интервал между двете бременности (под 18 месеца) и твърде дълъг (над 60 месеца) са свързани с отрицателни резултати както за майката, така и за бебето.

 

Източник:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/how-soon-can-you-get-pregnant-after-baby

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21343770

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16622143

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16622143