Начинът на хранене има значение за множество процеси, които протичат в организма. Освен това той може да осигурява както множество ползи за здравето, така и да има негативно влияние. Установяването на значението на различни модифицируеми фактори, какъвто е начинът на хранене, върху репродуктивното здраве, има голямо социално и клинично значение.


От голямото разнообразие витамини и микроелементи, най-ключово значение за плодовитостта имат фолиевата киселина и витамин В12. Вече са установени рисковете от недостиг на фолиева киселина при зачеване и по време на бременност за здравето на нервната система на плода. Проучванията са показали, че приемът на мултивитамини благоприятства качеството на яйцеклетките и увеличава шансовете за оплождане. Комплексните витамини, съчетани с фолиева киселина, допринасят със състава си за понижаване на риска от безплодие, което се дължи на нарушения в овулацията. Приемът на фолиева киселина се свързва с понижен риск от развитие на спорадична липса на овулация – ановулация.
 

Фолатът има значение за множество аспекти на репродуктивното здраве. При пациенти, носители на Т-алела в позиция 677 на гена за метлин тетрахидрофолат редуктазата, се наблюдава по-нисък отговор на яйчниците към стимулация. Това затруднява успеваемостта на методите за асистирана репродукция, тъй като води до отделяне на понижено количество фоликули. Освен това се намалява и броя на гранулозните клетки, които отделят женски полови хормони – естрогени. Проучванията са показали, че при пациентките, които са приемали фолиева киселина преди и по време на процедурите за асистирана репродукция се наблюдава повишено качество и по-добра функционална зрялост на отделяните фоликули.


 

Друг важен елемент от храненето, който има значение за репродуктивното здраве, са мастните киселини. Те влияят върху узряването на яйчниковите фоликули и процесите на вгнездяване на оплодената яйцеклетка в матката. Полезно действие, обаче, имат полиненаситените мазнини, които благоприятстват развитието на фолукилите и ефективното оплождане. От друга страна, транс мазнините могат да причинят инсулинова резистентност, която влияе негативно върху функционалните способности на яйчниците.
 

Млечните продукти се считат за храна, която е препоръчително да се изключи от хранителния режим при опити за забременяване. Това се дължи на високото съдържание на галактоза, която нарушава протичането на овулацията и може да доведе до преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв. Освен това млечните продукти съдържат високи количества хормони, сред които и естрогени. 
 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5826784/