Установено е, че при 1 от всеки 7 двойки се наблюдават нарушения на плодовитостта. При мъжете причините за това могат да бъдат понижено производство на сперматозоиди, нарушена еякулация, инфекции, хронични заболявани и други. Най-често срещаните фактори, които влияят на оплодителната способност на сперматозоидите са:

 • Варикоцеле - разширени вени в областта на тестисите. Това е най-честата и обратима причина за безплодие при мъжете. Предполага се, че основна роля в това има нарушеното кръвообращение, въпреки че точните причини не са напълно изяснени. Това състояние води до понижено качество и количество на сперматозоидите в семенната течност.
   
 • Инфекции - някои инфекции нарушават производството на сперматозоиди, както и тяхната функционална способност. Други могат да доведат до запушвания на семепроводите. Такива състояния са възпаление на епидидимиса - епидидимит, възпаление на тестисите - орхит и някои полово предавани, сред които гонорея и СПИН. При някои инфекции се наблюдава необратимо увреждане на тестисите.
   
 • Нарушения на еякулацията - ретроградната еякулация се характеризира с навлизане на семенна течност в пикочния мехур. Различни състояния могат да доведат до тези нарушения - диабет, травми на гръбначния стълб, някои лекарства, както и хирургични интервенции на пикочния мехур, простатата и пикочния канал.
   
 • Антитела срещу сперматозоидите - това са антитела, които се произвеждат от имунните клетки и са насочени към сперматозоидите, тъй като имунната система ги разпознава като чужди агенти.
   
 • Нарушен десценсус на тестисите - често безплодие може да се наблюдава поради нарушение както във функциите на самите тестиси, така и във функциите на хипоталамуса, щитовидната жлеза, хипофизата и надбъбречните жлези. Ниските нива на тестостерон - състояние, известно като хипотиреоидизъм, както и други хормонални нарушения могат да се наблюдават при засягане на някои от жлезите с вътрешна секреция.
   
 • Глутенова ентеропатия - това състояние се дължи на повишена чувствителност към глутен - протеин, съдържащ се в голяма част от храните. Глутеновата непоносимост може да доведе до безплодие при мъжете и при тези пациенти е важно спазването на диета, която не съдържа глутен.
   
 • Прием на някои лекарства - тестостерон заместителната терапия, дългосрочната употреба на анаболни стероиди, някои терапии срещу рак, язва и артрит могат да нарушат производството на сперматозоиди.

Референции:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/male-infertility/symptoms-causes/syc-20374773