Здравейте, скъпи читатели,

 

 


Puls.bg съвместно със Специализираната болница по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина “София“ стартира поредица въпроси и отговори „Когато бременността се бави“.
 

 

За съжаление, безплодието е все по-разпространено сред младите семейства. 270 000 двойки у нас страдат от репродуктивни проблеми и изминават нелек път по пътя за сбъдване на най-съкровената си мечта – да имат дете.
 

 

Все още у нас много млади хора изпитват трудности в намирането на правилно решение на проблема им, като често заплащат за това висока цена, не само със средства, но и с лишения, болка, време, здраве...
 

 

Истината е, че компетентен специалист се намира трудно, че преодоляването на стерилитета действително изисква висока квалификация на акушер-гинеколога.
 

 

Въпреки че в момента е много по-лесно, отколкото преди 10 години, може да се намери информация за затрудненията, свързани с настъпването на бременността, проблемът с намирането на правилно решение на репродуктивните проблеми остава актуален.
 

 

Благодарим специално на д-р Явор Владимиров за съгласието му да започнем поредицата въпроси от нас, от вас читателите, към специалиста по репродуктивно здраве по темата „Когато бременността се бави“...
 

 

Отговорът на първия въпрос е подготвен от д-р Лилия Димитрова, акушер-гинеколог, от Специализираната болница по акушерство, гинекология и репродуктивна Медицина “София“
 


Какви са първите стъпки, които се предприемат при забавяне на бременността в семейството?Консултация със специалист в клиника по репродуктивна медицина  се препоръчва при желание за дете от страна на двойката и опити без реализиране на бременност в продължение на една година при жени на възраст до 35 години и 6 месеца за жените над 35 години.

 
Освен безплодие в семейството, обект на лечение от специалиста по репродуктивно здраве са:

  • нарушения в менструалния цикъл,
  • отклонения в пубертетното развитие,
  • жени в перименупауза и менопауза,
  • поликистозен яйчников синдром,
  • миома,
  • ендометриоза,
  • вродени заболявания на репродуктивния тракт,
  • секреция от млечните жлези.При проблеми със забременяването първата визита се състои в подробно разглеждане на медицинската предистория на двамата партньори. Назначават се минимална група от изследвания за установяване на проблема. При жената се извършват минимум два ултразвукови прегледа, комбинирани с определяне хормоналния статус на организма.


Трябва да се подчертае значимостта на оценката на яйчниковия резерв, която дава обективна представа за репродуктивния потенциал при жената. Физиологично жената навлиза в менопауза средно на 50 години, но напоследък все повече жени достигат до изчерпване на яйчниковия си резерв на възраст 40, 35 и дори 30 години. Този факт би трябвало да стане достояние на всички млади жени и задължителна част от здравната култура и превенция.

 

 

Към задължителните тестове се включват още хистеросалпингография (т.нар. цветна снимка) или хистеросонография (тест за проходимост на маточните тръби под ултразвуков контрол), кръвен тест за хламидия трахоматис, микробиологично изследванe на влагалищен секрет и цитонамазка.

 


Наред с подробно снетата анамнеза, при мъжа е задължително да се извърши разширена спермограма, защото, по статистика, около 50% от стерилитета на двойката се дължи на мъжки фактор.

 


При необходимост допълнително се назначават - при жената: лапароскопия, консултации с имунолог и генетик, тестове за антиспермални, антиовариални и антитела срещу зона пелуцида; при партньора - специфични тестове на семенния материал (HBA тест, МAR тест, ДНК фрагментация), консултация с андролог.


След провеждането на всички изследвания специалистът по репродуктивна медицина е лекарят, който пристъпва към обсъждане на резултатите, диагностициране на проблема и предлага на двойката индивидуален план за лечение. В зависимост от резултатите и със съгласие на партньорите се преминава към индукция на овулацията, инсеминации, ин витро процедура или дарителска програма.


Затова когато бременността в семейството се бави, съветът е преди да се приемат каквито и да е лекарства двойката да се обръща към специалистите от клиниките по репродуктивна медицина за точна диагноза, компетентен съвет и адекватно лечение.

 

 

Към втория въпрос "Какво приложение има лечението с кломифен цитрат при безплодие?" от поредицата "Когато бременността се бави"