1. Кога трябва да се потърси специализирана консултация?

Проучванията показват, че при партньори без никакви репродуктивни проблеми шансът за настъпването на бременност в рамките на първия месец от опитите за зачеване е 20-25%. В продължение на една година активни опити при здрава двойка в детеродна възраст е налице над 90% възможност за забременяване. Липсата на бременност в такъв период от време при регулярни полови контакти без предпазни средства и редовен менструален цикъл е сигнал двойката да се обърне за консултация при репродуктивен специалист акушер-гинеколог и назначаване на изследвания при двамата партньори.

Причините за проблеми в забременяването могат да бъдат различни. При жената например някои от основните могат да бъдат липса на овулация, късна овулация, липса на годна за оплождане яйцеклетка, непроходимост или нефункционалност на маточните тръби. При мъжа - недостатъчно количество, преживяемост и/или оплодителна способност на сперматозоидите.

Поставянето на точната диагноза на причините за проблемно забременяване е основа за успешно лечение. Личните лекари и акушер-гинеколози са първите, които при откриване на проблем трябва да насочат своевременно двойката към провеждане на по-обстойна диагностика на репродуктивното здраве. Тези пациенти трябва да се обърнат към специализирани клиники като АГ болница „Д-р Щерев”, където има широк набор от специалисти, които са на разположение при необходимост от допълнителна консултация и назначаване на изследвания и процедури за постигане на успешно забременяване. Понякога лечението изисква многопрофилен екип: акушер-гинеколог, андролог, ембриолог, имунолог, ендокринолог и психолог.
 

2. Какво накратко включват първоначалните прегледи и изследвания?


При първата консултация, на която присъстват и двамата партньори, се снема щателна и пълна анамнеза, взимат се под внимание предишни изследвания, придружаващи заболявания, рискови фактори, и се обсъжда заедно с двойката план на поведение и последващи изследвания при нужда.

Следват гинекологични прегледи при жената и проследяване на овулацията й. Прегледите включват ултразвукова диагностика и се извършват в определени дни от менструалния цикъл - между 11-13 ден и 16-18 ден от менструацията.

NEWS_MORE_BOXПри жената се назначава и изследване на т.нар. базисни хормони между 3-5 ден от цикъла – хормоните LH, FSH, Estradiol, Prolactin, а при настъпила овулация Progesteronе (20-24 ден). Други необходими изследвания, които могат да се назначат, са микробиология на влагалищен секрет, онкоцитонамазка, тестове за инфекции като хламидии, уреаплазма, микоплазма, трихомони и д.р. В определени случаи може да се назначи хормонално и ехографско изследване на щитовидна жлеза.

Паралелно с изследванията на жената се извършва и спермограма при мъжа. Т.нар. обикновената спермограма ни дава 35% информация за мъжката репродуктивна система. При откриване на отклонения в спермограмата се прави консултация с уролог-андролог и се назначават допълнителни изследвания като микробиология на еякулат, хормонални нива, разширена спермограма, даваща информация за качеството на сперматозоидите и тяхната оплодителна способност, и др.

Ако спермограмите на мъжа (стандартно се правят 2-3) и хормоналните изследвания на жената са в норма, но продължава да липсва зачеване, се пристъпва към проверка на проходимостта на маточните тръби на жената. Това може да стане чрез хидротубация под ултразвуков контрол, хистеросалпингография (т. н. „цветна снимка“).

След направените първични изследвания следва консултация, при която могат да бъдат назначени допълнителни изследвания - имунологични, генетични, ДНК анализ на сперматозоиди и др. При тази консултация на база на резултатите от досегашните изследвания и поставената диагноза може да се пристъпи и към информирано решение заедно с двойката за предприемане на лечение чрез методите на асистираната репродукция.

По време на всички описани стъпки е много важно доверието в лекаря, извършващ прегледите, консултациите и процедурите. Заедно с него вие ще извървите понякога нелекия път към желаната бременност и раждане на здраво бебе. Успех!

 

Д-р Даниела Савова е с над 15 години стаж в областта на акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина.


През 1990 г. завършва Медицински университет в София. Специализира „Акушерство и гинекология” в Университетска болница ДУБ „Майчин дом”, гр. София.


От 1999 г. е част от екипа на доц. Щерев като акушер-гинеколог. От 2003 г. участва в управлението на Медицински център „Репродуктивно здраве”.


Има завършени следдипломни квалификационни курсове по ехографска диагностика в акушерството и гинекологията, колпоскопия, ИКСИ и др., както и по добра клинична практика и медицинска педагогика, магистърска степен по “Здравен мениджмънт”.


Д-р Савова активно участва в прилагането на нови техники в областта на асистираните репродуктивни техники, като ко-култивиране, отстраняване на ДНК фрагментирани сперматозоиди (MACS) и др. Тя е една от първите специалисти в болницата, успешно въвели метода нанасяне на микролезии върху маточната лигавица с цел подобряване имплантацията на ембриона (нанасяне на микролезии чрез щрих абразио върху маточната лигавица).


Член е на ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology); БАСРЗ (Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве).