Като перименопауза се определя периодът преди менопауза. Признаците му могат да бъдат ясно различими при някои жени като единични случаи на „горещи вълни”, но други като намаляване на репродуктивните възможности, остават по-малко очевидни.


Ключов критерий за оценка на фертилитета при жената е броят на фоликулите в яйчниците й, от които се развива и отделя годна за оплождане яйцеклетка. Количеството яйцеклетки при всяка жена е заложено с раждането й. Смята се, че то възлиза на около 2 милиона, но буквално нищожен брой от тях се развиват в яйцетклетки, които да отдели организма за възпроизводство, като годните за оплождане са още по-малко.


До първата менструация се губят по 11 000 яйцеклетки на месец. При навлизането в пубертата, количеството на яйцеклетките е редуцирано до скромното число - 300 хиляди, като всеки месец продължават да "изчезват" около 1000 яйцеклетки. Този феномен не може да бъде спрян, независимо от начина на живот, който води жената, прием на лекарства, хранителни добавки, бременности и раждания... Настъпва момент в живота на жената, когато яйцеклетките се изчерпват и яйчниците спират да отделят естроген - това събитие дава началото на менопаузата.


През последните десетилетия са проведени множество изследвания и проучвания, които изучават промяната на фертилните възможности при жената. Средната възраст, при която жените губят репродуктивните си способности според данните им, е около 40, навлизането в менопаузата е около 50-те години. Настъпването на менопауза показва края на фертилния период при жената.


В края на тридесетте числото на фоликулите при жената значително спада. Яйцеклетките често не са годни за оплождане, което е и основната причина за намаления й фертилитет. Освен това при жените от 35-годишна възраст износването на бременността и раждането са свързани с по-висок риск за здравето, както за жената, така и за бебето.


Перименопаузата е време на преход на женския организъм от фертилитет към инфертилитет. През този преходен период жената започва да отбелязва промени, свързани с менструалния цикъл, които с течение на времето стават все по-осезаеми. Типична е появата на месеци без менструация, промяна на продължителността на менструалното кървене, на количеството отделена кръв и др. "Невидимите" промени включват спад на нивата на половите хормони, дибаланс в хормоналното съотношение на полови хормони, разстройване на фазите на менструалния цикъл.


Все повече обаче се наблюдава тенденцията жените да раждат след 30 - 35 години, като тази възрастова граница непрекъснато се мени в момента.


Тъй като перименопаузата, както и менопаузата, настъпва в различна възраст при всяка жена и се влияе и от други фактори, като наличие на наследствени, автоимунни заболявания, намерението за бременност може да е осуетено или поставено под риск. Ето защо е препоръчително дори при жени до 35 години, при които опитите за забременяване не дават успех до една година, да се потърси специалист за консултация и оценка на фертилитета.
 

 


При жената около 35 години вече се отчита известно влошаване на здравословното състояние, вследствие на възрастовите промени в организма. В някои случаи е възможно и активиране на наследствено заложени заболявания. Едно от задължителните условия при планирането на зачатие е успешно да се контролират здравословни състояния, които могат да усложнят бременността, като диабет и високо кръвно налягане. Не бива да се забравя, че при жените след 35-годишна възраст рисковете от загуба на плода, преждевременно раждане и генетични аномалии са по-големи, от което следва да се предприемат необходимите стъпки за максималното им редуциране. Генетичната консултация преди планиране на бременността ще е само от полза, както и всички изследвания, които лекарят сметне за необходимо да се извършат според особеностите на семейството.

NEWS_MORE_BOX

 

 

При опити за бременност в продължение на 6-месеца, които не дават положителен резултат, при жени над 35 години с цел да не се губи ценно време, консултацията със специалист по репродуктивно здраве е повече от пожелателна. Понякога двойката се нуждае от допълнителна информация за по-бързо постигане на бременност, в други случаи се налага лека намеса, например хормонална терапия за поддържане на баланса полови хормони, позволяващ зачеване, в трети се прибягва до асистирана репродукция.


При положение, че жената не се стреми към зачеване, перименопаузата и краят на фертилния й период не би следвало да я безпокои. Това обаче не означава да неглежира предпазните мерки срещу нежелана бременност в перименопауза, тъй като такава все още е възможно да се случи по естествен път. Менопаузата се смята за настъпила едва след като в продължение на 12 месеца няма отчитане на менструация.

 

 

 

При жените над 35 години, които не пушат, освен начин да се предпазят от нежелана бременност, приемът на противозачатъчни таблетки допринася за регулирането на менструалните периоди, което е от значение за личния комфорт. Те са и от полза срещу загубата на костна плътност и ограничаване честотата на „горещите вълни”. Дали да се прибегне до тях, съвет може да даде гинеколог. Необходимостта от профилактични прегледи 1-2 пъти годишно продължава и след тази възраст, когато грижата за половото здраве се измества в насока ранна профилактика на онкологичните заболявания. Прегледите за рак на маточната шийка и рак на гърдата са въпрос и на лична грижа и заинтересованост за собственото здравословно състояние.