През последните три десетилетия се наблюдава постоянно увеличаване на средната възраст на хората, които стават родители. Научният напредък буквално позволява да сложиш яйцеклетките или сперматозоидите си върху лед и да отложиш родителството за някой удобен момент в близкото или далечно бъдеще.

 

Един пример. Сред многобройните ползи, на които служителите в технологичните гиганти Apple, Facebook и Google (например, удължен отпуск по майчинство, обезщетения при настъпила смърт и дори безплатна бира), криоконсервацията (замразяването) на яйцеклетки е сред най-спорните. Опцията е насочена към по-младите служители, които искат деца, но не на 20-годишна възраст, като в същото време желаят да избегнат рисковете, неминуемо вървящи със забавянето на този важен в еволюционен и личен план момент.


 

А такива рискове има. Децата, родени от майка над 35-40 години и бащи над 40-45 години, са изложени на по-голям риск от генетични и неврологични заболявания, които несъмнено влияят на качеството на живот на детето. Допълнително, съществува вероятност по-възрастните родители да се нуждаят от асистирана репродукция, като например оплождане „инвитро“, която отново е свързана с някои проблеми – преждевременно раждане, недоносеност, както и сърдечносъдови и метаболитни заболявания в по-късен период.

 

Повечето двойки ще заченат след опити в рамките на година. Въпреки това една на седем двойки изпитва затруднения при зачеването, както ни съобщава Националната служба по здравеопазване на Великобритания, а възрастта е сериозен фактор за това. Оплождането инвитро се разглежда от мнозина като безопасен начин за зачеване, но неговият успех също се влияе от възрастта. За жена, която използва собствените си яйцеклетки, успехът при възраст над 40 години е по-малък от 10%, твърдят от Human Fertilisation and Embryology Authority (агенция, част от Министерството на здравеопазването в Обединеното кралство).

 

В този ред на мисли, бъдещите родители, които са решили да замразят яйцеклетките или сперматозоидите си, могат да избегнат някои рискове, свързани с естествения ход на нещата, но не и тези, дължащи се на оплождането инвитро. Докато еволюцията е настроила стандартния биологически часовник да работи „правилно“ (разбира се, подобен етикет следва да се използва крайно внимателно) до 35-годишна възраст при жените и 40-годишна възраст при мъжете, някои проучвания показват (вж. напр. Fertility facts, figures and future plans: an online survey of university students в сп. Human Fertility от 2017 г.), че повече от 75% от младите омаловажават възрастта като фактор и само 27% от лекарите дискутират тази проблематика с пациентите си.