Хроничната болка в таза е индикатор за ендометриоза, сраствания в таза и инфертилитет.

 

Болката в таза може да бъде причинена от различни заболявания, свързани с гинекологичната, стомашно-чревната, отделителната или мускулно-скелетната система. В допълнение, някои видове болка нямат видима физическа причина и следователно се смята, че имат значителен психологически компонент. Данните от големи проучвания показват, че гинекологичните проблеми са отговорни за само 20% от хроничната болка в таза.
 


Някои гинекологични причини за болка в таза включват:

  • Ендометриоза. Това е състояние, при което клетките на маточната лигавица се намират извън матката. Някои жени с ендометриоза може да нямат симптоми, докато други изпитват значителна болка и проблеми със зачеването.
  • Възпалително заболяване на таза. Някои видове инфекции на таза могат да доведат до хронична болка в таза. Инфекцията може да обхване матката, фалопиевите тръби и яйчниците и да предизвика симптоми като болка, необичайно маточно кървене, треска и втрисане. Инфекцията може също да причини образуване на адхезия (съединителна тъкан) около тазовите органи, което също може да доведе до хронична болка в таза.
  • Сраствания. Те могат да се появят след инфекция, операция или в резултат на ендометриоза. Има все повече доказателства, че срастванията, особено плътната белезникава тъкан, могат да причинят болка.
  • Аденомиоза. Аденомиозата е подобна на ендометриозата, тъй като заболяването се характеризира с наличието на клетки на маточната лигавица на място извън маточната кухина. Докато при ендометриозата засегнатите места включват органи в тазовата кухина (яйчници, тръби, черва, лигавица на тазовата кухина и т.н.), при аденомиоза маточната лигавица всъщност прораства в мускулната слой на матката.
  • Фиброиди. Тези доброкачествени тумори, развиващи се в мускулния слой на матката са най-честите тумори на таза при жените. Фиброидите най-често причиняват болезнена менструация (дисменорея), но също така могат да причинят необичайно вагинално кървене, болка при полов акт и/или аномалии във функцията на червата или пикочния мехур.

Какво се квалифицира като хронична тазова болка?

Ако болката в таза продължава шест месеца или повече, това се счита за хронична болка в таза. Хроничната болка в таза не означава непременно, че болката е продължила всеки ден в продължение на шест месеца.

 

Независимо дали болката е постоянна, варира според менструалния цикъл или просто се появява и изчезва за период от шест месеца, това са състояния, които изискват изследване за наличие на хронична болка в таза.

 

Някои лечения за болка в таза също могат да повлияят на способността на жената да забременее. Например пероралните контрацептиви обикновено се използва за лечение на ендометриоза. Хистеректомията, която е операция за отстраняване на матката на жената, може да бъде опция за жени, които не са подпомогнати от други лечения, но прави бременността невъзможна. 

 

Референции:

1. American Society for Reproductive Medicine. (2012). Endometriosis: Does it cause infertility?
2. American Society for Reproductive Medicine. (2008). Adhesions: What are they and how can they be prevented?