Във втората фаза на менструалния цикъл, след овулацията, жълтото тяло от яйчника отделя прогестерон. Неговото наличие води до нарастване на лигавицата на матката. Ендометриалната строма буквално „бухва“. Това „подготвя почвата“ не само за успешното вгнездяване на оплодената яйцеклетка и по-нататъшното свързване на плодния сак с кръвоносната система на майчиния организъм, но и създава условия за събиране на хранителни вещества за изхранването на ембриона до този момент. Особеното при тези ендометриални клетки, които изграждат най-крайният слой на ендометриалната лигавица е, че се превръщат в един вид „резервоари“ на гликоген, протеини, липиди и минерали, всичките необходими за развитието на оплодената яйцеклетка. Наричат се децидуални клетки. (Към предходния текст - Какво се случва след като яйцеклетката се оплоди?)
 

Как се получава изхранването на ембриона от децидуалните клетки?

Трофобластите „хващат“ децидуалните клетки и буквално ги „изяждат“ - изсмукват натрупаните в тях хранителни вещества, доставяйки ги на ембриона
 
В първите 8 седмици след вгнездяването ембрионът се изхранва само по този начин. Използването на децидуалните клетки за осигуряване на хранителни вещества продължава и по-нататък, въпреки процесът на формиране на плацентата и нейното макар и частично функциониране. Формиращата се плацента започва да осигурява хранителни вещества приблизително 16 дни след оплождането на яйцеклетката, като постепенно изхранването на плода се поема изцяло от плацентата. 
 

Плацента

Представете си следното: в матката пътува един микроскопичен балон – бластоцистът. В момента, в който той се допре до маточната лигавица хориалните въси, разположени по неговата повърхност, прорастват, и подобно на коренчета, се захващат за нея. От кръвоносната система на ембриона, колкото и в начален стадий на развитието си да е, се развиват капиляри, които растат в каналите, получени от въсите към маточната лигавица.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Към 16 ден след оплождането ембрионът вече има кръвообращение
 
Едновременно с това около власинките на трофобластите се формират кръвни лакуни (крипти), които се изпълват с кръв. Така хориалните въси са потопени в изпълнени с богата на кислород и хранителни вещества кръв, благодарение на които ембрионът се изхранва.
 
Феталната кръв преминава през двете пъпни артерии на ембриона, след това в капилярите на въсите и накрая се връща към плода по единствената пъпна вена. Майчината кръв постъпва от матката в лакуните и след това се връща по маточните вени към кръвообращението на майчиния организъм.
 
Общата площ на повърхността на въсите на зрялата плацента е равна на няколко квадратни метра, което е многократно по-малко от общата площ на повърхността на всички алвеоли в белия дроб. Хранителните вещества преминават през повърхността на плацентата основно чрез дифузия — подобно на дифузицията през мембраните на алвеолите в белите дробове или през мембраните на капилярите в организма ни.