Хистеросалпингографията (HSG), наричана още утеросалпингография, е рентгеново изследване на матката и маточните тръби, което се извършва с помощта на контрастна материя. Прилага се основно при жени, имащи репродуктивни проблеми.

 

Хистеросалпингографията е специален вид рентгенологично изследване, наречено флуороскопия, при което с контраст се получава информация за структурата и функцията на матката и маточните тръби в движение. Рентгеновите изследвания са едни от най-често прилаганите в медицинската практика. При тях се се използват рентгенови лъчи, които проникват през тъканите и дават информация за развитието на процес или за наличие на структурни аномалии.


 

Причина за реализиране на хистеросалпингография е невъзможност на жената в репродуктивна възраст да забременее. Причина могат да бъдат и множество спонтанни аборти. Изследването се прилага с цел установяване причината за инфертилитет или за невъзможността за износване на плода. С помоща на хистеросалпингографията могат да бъдат визуализирани вродени или придобити дефекти в структурата на матката, вътрематочни адхезии, непреходими маточни тръби, туморни маси, маточни полипи, лейомиома, възпаление на маточните тръби, хидросалпингс (колекция от течност в едната или двете маточни тръби), дивертикули на маточните тръби и др.

 

Изследването може да се извърши още за оценяване на проходимостта на маточните тръби след тубарна операция, която е била по повод лигиране (затваряне) на маточните тръби, при жени, които не желаят да забременеят, или осигуряване на проходимостта на тръбите след предходна блокада от туморна маса, сраствания.

 

Маточните тръби са мястото, където се осъществява сливане на зрялата яйцеклетка и сперматозоида, т.е. оплождането. Дефекти в тяхната структура и блокиране на проходимостта им прави невъзможно оплождането и е една от основните причини за безплодие сред младите жени.

 

Хистеросалпингографията е противопоказана при бременни жени, тъй като рентгеновите лъчи могат да имат увреждащо действие върху плода. Когато изследването е наложително се преценява ползата и рискът, облъчването е в минимални дози и за кратко време. Рентгеновото изследване на матка и маточни тръби е противопоказано също при активен възпалителен процес, скорошна операция на матка или маточни тръби, абнормни маточни кръвотечения.

 

Най-подходящото време за хистеросалпингография е след менструация и преди овулация, т.е около 10-12 ден от менструалния цикъл. Преди изследването е нужно да съобщите за налични алергии към контрастни материи и за прием на медикаменти. Употребата на антикоагуланти или антиагреганти трябва да се преустанови седмица преди насрочената дата за изследването, за да се сведе до минимум рискът от кръвоизливи. При активен възпалителен процес или нелекувана полово предавана болест също информирайте гинеколога си.

 

По време на хистеросалпингографията някой жени изпитват болка, поради което около час преди диагностичната процедура може да им бъде предписано лекарствено средство за овладяването ѝ – напр. нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Поради тревожността на някои пациентки, гинекологът може да изпише и седативно средство. Някои лекари предписват антибиотик преди или след рентгеновото изследване, за да намалят риска от развитие на инфекция. Хистеросалпингографията се реализира при изпразнен пикочен мехур. Необходимо е премахване на дрехите и на всички метални предмети по тялото, които могат да повлияят и саботират рентгеновото изследване.

 

Хистеросалпингографията продължава около 5 минути. Пациентката е в легнало положение и с вдигнати крака, както при тазовото изследване. Гинекологът поставя метален или пластмасов спекулум във влагалището ѝ, с което си осигурява достъп до маточната шийка, откъдето прониква в маточната кухина. Маточната шийка се промива с антисептичен разтвор. В някои случаи може да бъде приложен локален анестетик около маточната шийка – парацервикален блок. През маточната шийка се вкарва катетър в маточната кухина, през който се влива контрастната материя. При вкарването на контраста може да има чувство на дискомфорт и болезнени спазми, но те отминават непосредствено след приключване на процедурата.

 

Пациентката се поставя под рентгенологичния апарат и чрез флуороскопията се получава „цветна” снимка на матката и маточните тръби. След приключване на изследването, катетърът се изважда. В следващите няколко дни може да изпитвате лек дискомфорт, спазми, отпадналост, леко кръвотечение, главоболие, гадене, повръщане.

 

Хистеросалпингографията рядко води до усложнения, но както всяко изследване крие рискове. Много малък е рискът от развитие на неопластичен процес. Той се увеличава с броя на рентгеновите изследвания и продължителността на облъчване. Възможно е развитие на алергична реакция към контрастната материя, която може да бъде животозастрашаваща. При изследването има риск също за развитие на инфекция и перфорация на матката. Ако след хистеросалпингографията имате висока температува, тежко кръвотечение, неприятна миризма от влагалището или силна тазова болка, спешно потърсете лекарска помощ.

 

Хистеросалпингографията е мини-инвазивно рентгенологично изследване на матка и маточни тръби, рядко предизвикващо усложнения и даващо ценна информация относно причините за инфертилитет сред жените.