Трудното забременяване при жените често се свързва с нарушена функция на щитовидната жлеза. Проучване на Журнала за приложни и основни медицински изследвания показва, че 2 до 4% от жените в репродуктивна възраст имат ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза – състояние, известно като хипотиреоидизъм, което би могло да затрудни забременяването.

 

Преди бременността


Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза могат да повлияят негативно на менструацията и овулацията. Ниските нива на хормона тироксин водят до завишаване на нивата на пролактин, което може да попречи на отделянето на яйцеклетка по време на овулацията.

 

Хипотиреоидизмът може да съкрати втората половина на менструалния цикъл, в резултат на което оплодената яйцеклетка да не успее да се прикрепи към лигавицата на матката. Той може също да причини кисти на яйчниците, което може да доведе до загуба на бременност или невъзможност за забременяване.

 

При жените с хипофункция на щитовидната жлеза трябва да се следят нивата на тироидния стимулиращ хормон (TSH) и тироксина (Т4). Това е особено важно за жените, които са имали спонтанен аборт. Високорисковите фактори включват фамилна анамнеза за проблеми с щитовидната жлеза или друго автоимунно заболяване.

 

Справянето с нарушената функция на щитовидната жлеза е важна част от планирането на бременността, която позволява успешното протичане на бременността.

 

Бременност

Симптомите на хипотиреоидизъм са подобни на ранните симптоми на бременност. Те включват силна умора, наддаване на тегло, чувствителност към ниски температури, мускулни крампи, затруднена концентрация.

 

Лечението на хипотиреоидизъм по време на бременност обикновено е същото като преди зачеването. Важно е да проследяващият лекар да бъде уведомен веднага щом настъпи бременността. Стойностите на TSH обикновено се изследват на всеки четири до шест седмици, за да се установи дали са в подходящия диапазон.

 

Нуждите на организма от хормоните на щитовидната ви жлеза се повишават по време на бременност. Приемът на желязо и калций трябва да се съобрази с терапията за заместване на хормоните на щитовидната жлеза.

 

Когато хипотиреоидизъмът не се контролира правилно по време на бременност, може да причини анемия, повишаване на кръвното налягане, спонтанен аборт, ниско тегло при раждане на бебето, преждевременно раждане и дори да повлияе на растежа и развитието на мозъка на бебето.

 

Говорете с Вашия лекар, когато се опитвате да забременеете и имате заболяване на щитовидната жлеза, автоимунно заболяване или предишни усложнения по време на бременност. И не подценявайте значението на редовните упражнения, здравословното хранене и ограничаването на стреса.

 

 

Източник:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3657979/

https://www.healthline.com/health/hypothyroidism/womans-guide-to-fertility-and-pregnancy