Тече кампания за провеждане на неинвазивни пренатални тестове под надслов “За бебетата на България”. Активна е до 15-ти януари, 2022 г. и е отворена за кандидатстване. Отнася се до семейства, които са избрали да имат и да отглеждат дете в Северозападния регион на България. Целта е да се подкрепят бъдещите родители, които финансово не могат да си позволят подобни изследвания. 

 

Като награди от кампанията 5 семейства ще могат да направят разработено в Германия предродилно изследване, което е единственото пренатално неинвазивно изследване в България и в Европа. То дава 99,8% точна информация за наличие на Синдром на Даун, Синдром на Патау, Синдром на Едуардс или някой от дефектите свързани с половите хромозоми (синдроми на Търнър, Клайнфелтер, Тризомия X и Тризомия XYY). С този тест може да се разбере и полът на бебето още от 9-та гестационна седмица.


 

1 семейство ще спечели скринингов тест за новородени. Той представлява генетичен тест, който анализира определени наследими състояния, които могат да се проявят скоро след раждането или по-късно в детството. 

 

Условията за участие в кампанията „За бебетата на България“ са двойката да е на възраст до 30 години и да очаква дете през 2022 г. Постоянното ѝ местожителство да е в общините Видин, Монтана или Враца и да се регистрира за участие, като предостави лични данни. 

 

Наградите ще бъдат изтеглени чрез жребий в присъствието на адвокат до 3 работни дни след приключване на кампанията.

 

Пренаталният тест е на българския пазар от 10 години. Клиничната му значимост и предимства пред стандартните методи за проследяване на бременността са безспорни, тъй като откриват генетични аномалии при плода без никакъв риск за майката и бебето. Има точност 99,8%, като този процент се базира на над 100 000 направени теста в 50 държави.

 

Какво представлява пренаталният тест?

 

При пренаталния тест се изолира и изследва директно ДНК на бебето,  за разлика от другите  неинвазивни методи на диагностика (например биохимичния скрининг), при които се изследват единствено биомаркери на майката. 

 

За този тест е необходима единствено кръвна проба от майката. При други изследвания като амниоцентеза се взема малко количество околоплодна течност. При хорионбиопсия се взема тъканна проба (биопсия) от структури на развиващата се плацента, наречени хорионни въси. Хорионните въси са малки структури с издължена форма, като техните клетки съдържат генетичен материал (хромозоми и ДНК), който е еднакъв с този на клетките на развиващия се фетус (плод). При тези изследвания съществува значителен риск от усложнения и дори загуба на плода. 

 

В България вече над 2 500 семейства се довериха на пренаталния тест!

 

Какво изследване е скрининговия тест за новородени?

 

Стандартният тест изследва 86 гена за 87 заболявания. Премиум тестът изследва 220 гени за 222 състояния. И двата дават възможност да се направи скрининг от много ранен етап на състояния, които могат да останат скрити и да бъдат регистрирани, едва когато се появят симптомите

 

Фармакогенетичният анализ дава отговор за реакцията на детето към 30 лекарства. Това предоставя възможност за персонализиране на лечението през целия му живот.

 

При много заболявания ранното предприемане на терапевтични стъпки е от ключово значение за предотвратяване на усложнения, свързани с тях. В някои случаи, лечение и промяна в хранителния режим едва при проява на симптомите, могат да се окажат твърде закъснели.

 

Скрининговият тест за новородени се извършва като се вземе ДНК материал от бебенцето чрез натривка от вътрешната страна на бузката. Тя се изследва лабораторно чрез секвениране от следващо поколение) за над 200 състояния. Изследването включва анализ само на състояния, които подлежат на лечение и повлияване чрез медикаменти, промени в хранителния режим и други терапии.