Фалопиевите тръби са част от женската репродуктивна система и свързват яйчниците и матката. Всеки месец по време на овулация, която се случва приблизително в средата на менструалния цикъл, фалопиевите тръби пренасят яйцеклетка от яйчника към матката.

 

Зачеването се случва и във фалопиевата тръба. Ако яйцеклетката е оплодена от сперматозоид, тя се придвижва през тръбата към матката за имплантиране.


 

Ако фалопиевата тръба е блокирана, преминаването на сперматозоидите до яйцеклетките, както и пътят обратно към матката за оплодената яйцеклетка се блокира. Честите причини за блокирани фалопиеви тръби включват белези, инфекция и тазови сраствания.

 

Запушените фалопиеви тръби често не причиняват симптоми. Много жени не знаят, че имат запушени тръби, докато не се опитат да забременеят и това им създаде проблеми.

 

В някои случаи запушените фалопиеви тръби могат да доведат до лека, хронична  болка от едната страна на корема. Това обикновено се случва при вид запушване, наречено хидросалпинкс. Това състояние се наблюдава тогава, когато течността запълва и увеличава размера на запушената фалопиева тръба.

 

Състояния, които могат да доведат до запушване на фалопиевата тръба, могат да причинят симптоми, характерни за съответното заболяване. Например, ендометриозата често причинява много болезнени и тежки менструации и болка в таза. Това може да увеличи риска от запушване на фалопиевите тръби.

 

Запушените фалопиеви тръби са честа причина за безплодие. Сперматозоидите и яйцеклетката се срещат във фалопиевата тръба за оплождане. Запушена тръба може да им попречи да се съединят.

 

Ако и двете тръби са напълно блокирани, бременността без лечение ще бъде невъзможна. Ако фалопиевите тръби са частично запушени, забременяването е възможно. Рискът от извънматочна бременност обаче се увеличава.

 

Това е така, защото е по-трудно за оплодената яйцеклетка да се движи през запушването към матката. 

 

Ако само една фалопиева тръба е блокирана, запушването най-вероятно няма да повлияе на плодовитостта. 

 

Фалопиевите тръби обикновено са блокирани от белези или тазови сраствания. Други причини за възникване на състоянието могат да бъдат:

  • Възпалително заболяване на таза. 
  • Ендометриоза. Ендометриалната тъкан може да се натрупа във фалопиевите тръби и да причини запушване. Ендометриалната тъкан от външната страна на други органи също може да причини сраствания, които блокират фалопиевите тръби.
  • Някои полово предавани инфекции. Хламидията и гонореята могат да причинят белези и да доведат до възпалително заболяване на таза.
  • Минала извънматочна бременност. Това може да остави белези на фалопиевите тръби.
  • Фиброиди. Тези израстъци могат да блокират фалопиевата тръба, особено там, където се прикрепят към матката.
  • Минали коремни операции. Оперативните интервенции водят до развитие на сраствания.

 

Най-честото усложнение на запушените фалопиеви тръби е извънматочна бременност. 

Операцията за отстраняване на част от фалопиевата тръба, също увеличава риска от извънматочна бременност.

 

Поради тези рискове лекарите често препоръчват ин витро фертилизация вместо операция за жени с блокирани фалопиеви тръби, които иначе са здрави.

 

Референции:

https://www.healthline.com/health/womens-health/blocked-fallopian-tubes#outlook
https://www.factsaboutfertility.org/2022-conference/