Оплождането на яйцеклетката се случва при срещата ѝ със сперматозоида в една от фалопиевите тръби. След като започне деленето на оплодената яйцеклетка, се получава бластоцист. Бластоцистът се придвижва по маточната тръба и достига маточната кухина в порядъка на 3-5 дни.
 
Условие за придвижването на оплодената клетка по фалопиевата тръба е наличието на секрета, който се отделя от епителните клетки във вътрешния ѝ канал. Допълнително транспортирането на бластоциста е подпомогнато от движенията на ресничките на тези епителни клетки, което е насочено по посока към маточната кухина. От важно значение е и съкращението на маточните тръби в този период на менструалния цикъл, което също гарантира транспортирането на оплодената яйцеклетката към гарантиращо развитието ѝ място. Това е така, защото маточните тръби сами по себе си не са идеално цилиндрични, те съдържат гънки, вдлъбнатини, които могат да задържат секрети и, съответно бластоциста. В края им, 2 см непосредствено преди сливането им с матката, има стеснение – истмус. Три дни след отделянето на зрялата яйцеклетка от яйчника, тези участъци на фалопиевите тръби непрекъснато се съкращават – ето защо и някои жени усещат известен дискомфорт в областта на малкия таз в дните след овулацията.
 
Същевременно се увеличава отделянето на прогестерон от жълтото тяло на яйчника. Първоначално този хормон допринася за нарастване броя на рецепторите му в гладките мускули, изграждащи стените на фалопиевите тръби. С активирането на рецепторите на прогестерон в тръбите, се постига тяхното отпускане, благодарение на което бластоцитът безпрепятствено преминава в маточната кухина. Освен прогестерона жълтото тяло и секретът, отделян от тръбите, осигуряват необходимите хранителни вещества за развитието на бластоциста.
NEWS_MORE_BOX
 
 
По време на това пътуване към маточната кухина оплодената яйцеклетка преминава през няколко стадия на клетъчно делене. Попадайки в матката, бластоцистът вече се състои от стотина клетки.
 
Преди да се имплантира в маточната лигавица минават още 1 - 3 дни. Вгнездяването обикновено се случва на 5-7-ия ден от овулацията. 
 
Как се осъществява вгнездяването? Най-външният слой на бластоциста съдържа специални клетки – трофобласти. Те отделят специални протеолитични ензими, които разтварят най-горните клетки на ендометриума – получава се „ямичка“ / „гнездо“, което и позволява закрепване и по-нататъчното развитие на бластоциста, съответно формиране на плацента и различните слоеве на ембриона.
 
Очаквайте продължение