Семействата, при които желаната бременност се бави, се сблъскват с не малко проблеми. Един от най-разпространените е намирането на специалист, който да подходи към терапията на безплодието компетентно и отговорно. Често семействата губят ценно време заради неправилно поставена диагноза, неверни лабораторни резултати, неправилно назначена терапия...
 


Правилното отношение и терапевтичен подход при лечението на безплодието действително налага консултация с тясно профилиран специалист по репродуктивно здраве, което показва опита на десетки хиляди семейства по пътя в борбата им за мечтана рожба у нас.
 


За съжаление, широко разпространена практика в нашата страна все още в случаите, когато бременността се бави, е на жените да се изписват лекарства за стимулиране на овулацията без преди това да са проведени минималните изследвания за целесъобразността и безопасността на приложението им, като изследване за проходимост на маточните тръби. Още повече, самото им прилагане налага проследяване състоянието на жената от специалист.
 Отговор на въпроса какво приложение има лечението с кломифен цитрат в случай на безплодие при жената и, междувременно на някой други детайли в тази връзка, ни дава д-р Лилия Димитрова, акушер-гинеколог от Специализираната болница по акушерство, гинекология и репродуктивна Медицина “София".

 

 

Това е вторият въпрос от поредицата „Когато бременността се бави“, която Puls.bg стартира съвместно със Специализираната болница по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина “София“ със специалното съгласие на д-р Явор Владимиров.

 

 

Какво приложение има лечението с кломифен цитрат при безплодие?

В областта на репродуктивната медицина за лечение на безплодие се използват различни  групи лекарства. За стимулиране на овулацията широко приложение намират медикаментите, съдържащи кломифен цитрат (Clomiphene citrate). Той принадлежи към групата на антиестрогените, а механизмът му на действие се състои в свързване с определени  рецептори в структури на мозъка - хипоталамус и хипофиза. Следва активация на оста хипоталамус-хипофиза-яйчник, като се повишава секрецията  на фоликулостимулиращ (FSH) и лутеинизиращ (LH) хормон от хипофизата и се достига до развитие на няколко фоликула и овулация.


През последните 50 години кломифен цитрат е възприет като медикамент на избор за лечение на определена група жени с нарушения в овулацията, предимно със синдром на поликистозни яйчници. Той е предпочитан за индукция на овулацията поради неговите предимства: прилага се per os, евтин и ефикасен е. При проучване (R. Homburg et al, 2005) при 5268 пациентки на терапия с кломифен цитрат са установени: овулация - 73%, бременности - 36%, живородени деца - 25%. Препаратът намира приложение също за лечение на менструални разстройства. При мъже се прилага при отклонения в някои от параметрите на спермограмата, при намалено количество на сперматозоидите.


Кломифен цитрат се назначава след консултация със специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина. Предварително трябва да бъде извършена: хистеросалпингография (цветна снимка), хистеросонография (тест за проходимост под ултразвуков контрол) или лапароскопия, уточняващи състоянието на маточните тръби при жената. При партньора задължително е назначаванетo на спермограма с морфология по стриктните критерии на Крюгер.


Необходим е ултразвуков преглед в началото на менструалния цикъл за изключване на кистични формации в яйчниците. Приемът на кломифен цитрат може да бъде от 2-ия, 3-ия, 4-ия или 5-и ден на менструалния цикъл за 5 дни, като дозата варира между 1, 2 или 3 таблетки дневно. Следват няколко ултразвукови прегледи (фоликулометрии) за проследяване ефекта от терапията върху яйчниците и лигавицата на матката.


Допълнително при нужда се назначават хормонолни изследвания.


След преценка на специалиста, при достигане на определени параметри на фоликулите и лигавицата на матката се аплицира т.нар. хорионгонадотропин за подпомагане на овулацията. Между 24 до 48 часа след хорионгонадотропина се извършва инсеминация или се препоръчва полов контакт. При настъпила овулация може да бъде назначена поддръжка на лутеалната фаза с прогестеронов препарат.

 

NEWS_MORE_BOXКонтролираният прием на кломифен цитрат не би дал отражение върху яйчниковия резерв. С настъпване на пубертета в яйчниците на всяко момиче съществуват около 400 000 примордиални фоликула. Физиологично по време на всеки менструален цикъл нараства само по един от тези фоликули, който овулира, а още около 1000 претърпяват обратно развитие. През репродуктивния период на жената до настъпване на менопауза има около 400  менструални цикъла с овулации.


Терапията с кломифен цитрат стимулира растежа на един или няколко фоликула, но с всеки цикъл винаги обратно развитие претърпяват още около 1000, т.е. физиологичният процес на изчерпване винаги съществува. Въпреки това, водещи специалисти в областта на репродуктивната медицина, препоръчват, относно кломифен цитрат, прекратяване на терапията и преоценка на поведението, ако 6 овулаторни цикъла не доведат до бременност или ако не настъпва овулация с максималната доза от 3 таблетки дневно.


За разлика от друга група медикаменти за индукция на овулацията (т.нар. ароматаза инхибитори), кломифен цитратът обикновено води до формиране на повече от един фоликул, което повишава вероятността за двуплодна бременност - в около 8 % от случаите.


Страничните ефекти при прием на кломифен цитрат са редки. Наблюдават се при по-високи дози и се изразяват в горещи вълни, гадене и повръщане, главоболие, нарушение в зрението, стягане в гърдите, умора.


Благодарение на информацията в интернет, в днешно време е лесно всяка жена да предприеме терапия с кломифен цитрат. Неконтролираният прием, обаче, може да бъде опасен или пък да намали възможността за забременяване.


Както и при употребата на гонадотропини за стимулация, така и кломифен цитратът потенциално може да предизвика овариален хиперстимулационен синдром (OHSS), въпреки, че рискът при този медикамент е много нисък. В резултат на хиперстимулацията се формират по-голям брой фоликули, от които след апликацията на хорионгонадотропина, се секретират вещества, повишаващи пропускливостта на кръвоносните съдове. Усложненията включват: асцит, промени в кръвосъсирването, бъбречна недостатъчност, чернодробни промени, риск от усукване на яйчниците и други. Затова в хода на терапията с кломифен цитрат е необходимо стриктно ултразвуково мониториране на менструалния цикъл от специалист за разпознаване на симптомите на хиперстимулация.


При около 30% от жените, приемащи кломифен цитрат, се наблюдава променен цервикален мукус, неблагоприятен за сперматозоидите, а при 15-50% от случаите – дебелината на лигавица на матката в средата на цикъла е по-ниска от минималната за зачеване. По този начин неконтролираният прием на медикамента може да намали шанса за забременяване.

 

 

Към третия въпрос от поредицата "Когато бременността се бави", засягащ мъжкия стерилитет

 

Към началото на поредицата