Безплодието се определя като опит за забременяване (с чести полови контакти) поне 6 месеца без успех. Женското безплодие, мъжкото безплодие или комбинацията от двете засягат милиони двойки по целия свят.

 

Приблизително 10% до 18% от двойките имат проблеми със забременяването или успешното раждане.


 

Причините за безплодие при жените могат да бъдат трудни за диагностициране. Около 95% от двойките успяват да заченат.

 

1. Освен нарушения в овулацията - други причини за женско безплодие могат да бъдат:

 

2.  Увреждане на фалопиевите тръби (тръбно безплодие)

 

Повредените или запушени фалопиеви тръби пречат на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката или блокират преминаването на оплодената яйцеклетка към матката. Причините за увреждане или запушване на фалопиевата тръба могат да включват тазово възпалително заболяване, инфекция на матката и фалопиевите тръби поради хламидия, гонорея или други инфекции, предавани по полов път.

 

Други причини могат да бъдат операции в областта на корема или таза, включително операция по повод извънматочна бременност, при която оплодената яйцеклетка се имплантира и развива във фалопиевата тръба.

 

Тазовата туберкулоза е основна причина за тръбно безплодие в световен мащаб.

 

3. Ендометриоза

 

Това е състояние, при което маточна тъкан се имплантира и расте на друго необичайно място извън матката. Тази допълнителна тъкан и също така хирургичното ѝ отстраняване, могат да причинят белези, които да блокират фалопиевите тръби и да попречат на преминаването на яйцеклетката.

 

Ендометриозата може да засегне и лигавицата на матката, нарушавайки имплантирането на оплодената яйцеклетка. Състоянието влияе върху плодовитостта по по-малко директни начини, като увреждане на спермата или яйцеклетката.

 

4. Причини отстрана на маточната шийка и матката

 

Няколко причини отстрана на матката и маточната шийка могат да повлияят върху плодовитостта като пречат на имплантацията или увеличават вероятността от спонтанен аборт.

 

Доброкачествените полипи или тумори (миома) са често срещани. Някои от тези формации могат да блокират фалопиевите тръби или да попречат на имплантацията, засягайки плодовитостта. 

 

Белезите от ендометриоза или възпалението в матката могат да нарушат имплантацията. Аномалиите на матката, като матка с необичайна форма, могат да доведат до затруднения при забременяването или нормално протичане на бременността.

 

Цервикалната стеноза (стесняване шийката на матката) може да бъде причина за наследствена малформация или увреждане на маточната шийка.

 

5. Необяснимо безплодие

 

Понякога причината за безплодие никога не се открива. Комбинация от няколко незначителни фактора и при двамата партньори може да е причина за необясними проблеми с плодовитостта.

 

Въпреки, че е разочароващо да не получите конкретен отговор, този проблем може да се коригира с времето. Но не бива да отлагате лечението.

 

Някои фактори могат да изложат на по-висок риск от безплодие.

 

Качеството и количеството на яйцеклетките при жените започват да намаляват с напредване на възрастта. В средата на 30-те години скоростта на загуба на фоликулите се ускорява, което води до по-малко и по-лошо „качество” на яйцеклетките.

 

Тютюнопушенето, освен, че уврежда маточната шийка и фалопиевите тръби, увеличава риска от спонтанен аборт и извънматочна бременност. Също така се смята, че състарява яйчниците и преждевременно изчерпва яйцеклетките.

 

Полово предаваните инфекции като хламидия и гонорея могат да увредят фалопиевите тръби. Половият контакт с множество партньори увеличава риска от инфекция, предавана по полов път, която по-късно може да доведе до проблеми с плодовитостта.