Безплодието се определя като опит за забременяване (с чести полови контакти) поне 6 месеца без успех. Женското безплодие, мъжкото безплодие или комбинацията от двете засягат милиони двойки по целия свят.

 

Приблизително 10% до 18% от двойките имат проблеми със забременяването или успешното раждане.


 

Причините за безплодие при жените могат да бъдат трудни за диагностициране. Има много налични лечения, които ще зависят от причината. Около 95% от двойките успяват да заченат.

 

Основният симптом на фертилитета е невъзможността за забременяване. Менструален цикъл, който е твърде дълъг (35 дни или повече), твърде кратък (по-малко от 21 дни), е нередовен или отсъстващ може да означава, че няма овулация.

Кога да потърсите лекарска помощ зависи от възрастта:

  • До 35-годишна възраст повечето лекари препоръчват да се опитвате да забременеете поне година преди да потърсите помощ;
  • Ако сте между 35 и 40 години, обсъдете притесненията си с Вашият лекар след шест месеца опити;
  • Ако сте на възраст над 40 години е твърде вероятно да се подложите на редица изследвания веднага след като потърсите лекарска помощ.

 

Всеки от следните фактори е от съществено значение за забременяване:

  • Овулация. За да забременеете, яйчниците трябва да произведат и отделят яйцеклетка - процес, известен като овулация.
  • Семенна течност. За повечето двойки това не е проблем, освен ако при партньора няма анамнеза за заболяване или операция. Лекуващият лекар може да проведе няколко прости теста, за да оцени здравето на спермата на мъжа.
  • Трябва да имате редовни полови контакти по време на овулацията. С помощта на някои изследвания може да се определи точното време на овулация.
  • Нормална матка и отворени фалопиеви тръби. Яйцеклетката и спематозоидът се срещат във фалопиевите тръби, а за имплантация на ембриона му е необходима здрава матка, в която да расте.

 

За да се стигне до бременност, всяка стъпка от процеса на оплождане трябва да се случи правилно. 

 

Един от двата яйчника отделя зряла яйцеклетка. Тя се улавя от фалопиевата тръба.

 

Сперматозоидите „плуват” по шийката на матката, през матката до фалопиевите тръби, за да стигнат до яйцеклетката.

 

Оплодената яйцеклетка се придвижва по маточната тръба до матката, където се имплантира и расте.

 

При жените редица фактори могат да нарушат този процес на всяка стъпка.

 

1. Нарушения на овулацията е причина за безплодието при около 1 на 4 двойки. Това означава, че овулирате рядко или изобщо не. Проблеми с регулирането на репродуктивните хормони на хипоталамуса или хипофизата, или проблеми с яйчниците могат да причинят нарушена овулация.

 

Синдром на поликистозните яйчници причинява хормонален дисбаланс, който засяга овулацията. Заболяването се свързва с инсулинова резистентност и затлъстяване, окосмяване по лицето. Това е най-честата причина за безплодие при жената.

 

Друга причина може да бъде хипоталамусната дисфункция. Два хормона, произведени от хипофизната жлеза, са отговорни за стимулиране на овулацията всеки месец – фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон.

 

Излишният физически или емоционален стрес, много високото или много ниското телесно тегло могат да нарушат производството на тези хормони и да повлияят овулацията. 

 

Преждевременната недостатъчност на яйчниците е разстройство, което обикновено се причинява от автоимунен отговор или от преждевременна загуба на яйцеклетки от яйчниците.

Поради това яйчникът вече не произвежда яйцеклетки и намалява производството на естроген при жени под 40-годишна възраст.

 

Очаквайте продължение