Раждането на бебе след 35-годишна възраст не е необичайно в наши дни, но все повече зачестяват и ражданията при жени на 40 и дори 50 години.

 

Възрастта и „биологичният ни часовник“ оказват силно влияние върху шансовете ни за естествено зачеване. Благодарение на репродуктивните технологии обаче раждането става възможно на все по-късен етап от живота.


 

Има ли ползи от късната бременност?

 

Отлагането на раждането дава възможност на жената да напредне в кариерата, да се установи, пътува и да опознае по-добре себе си преди да създаде семейство.

 

Възможно е жената да срещне подходящ партньор по-късно в живота или да не желае да бъде родител на младини, което да се промени с времето. Когато сте в 40-те и 50-те години, е по-вероятно да имате повече зрялост, житески опит, финансовата стабилност и гъвкавост, които да улеснят грижите за децата.

 

Раждането на деца с голяма разлика във възрастта освен това позволява големите да поемат по-активна роля в грижите за бебето.

 

Какви рискове носи късната бременност?

 

С напредването на възрастта зачеването става по-трудно, а бременността автоматично се счита за високорискова. Някои рискови фактори, характерни за късната бременност, включват:

  • Прееклампсия;
  • Гестационен диабет;
  • Извънматочна бременност;
  • Цезарово сечение;
  • Спонтанен аборт;
  • Мъртво раждане.

Освен това има рискови фактори, които се отнасят до самото бебе. Колкото е по-късна бременността, толкова е по-голям е рискът от:

  • Обучителни затруднения;
  • Вродени дефекти;
  • Хромозомни аномалии;
  • Ниско тегло при раждане.

 

Възможна ли е бременността след 50-те?

 

Жената се ражда с всички яйцеклетки, с които ще разполага през целия си живот. След началото на менструацията обикновено всеки месец се отделя зряла яйцеклетка. С годините броят на наличните яйцеклетки намалява, но спадът е по-голям с напредването на възрастта.

 

Изчислено е, че средностатистически жената има само 1000 яйцеклетки останали към навършването на 51 години. Това е драстичен спад от 500 000 през пубертета и 25 000 в средата на 30-те години.

 

Качеството на яйцеклетките също намалява с напредването на възрастта, което може да затрудни зачеването или да увеличи риска от хромозомни аномалии, които могат да доведат до ранна загуба на бременността.

 

В общия случай е добре жените над 35 години, които са опитвали да забременеят по естествен път неуспешно в продължение на шест месеца, да посетят специалист по фертилитет.

 

Възможно е да се наложи прием на лекарства, които да стимулират овулацията. Това може да бъде особено полезно по време на перименопаузата, когато менструалният цикъл става по-непредсказуем.

 

В случай, че все още зачеването не се случва, е възможно да се използват методите на асистираната репродукция, като ин витро оплождане.

 

Не забравяйте, че менопаузата не е настъпила, докато не са минали поне 12 поредни месеца без менструация. В случай, че менструацията е нередовна, може да сте в етапа на перименопаузата, където все още имате годни яйцеклетки.

 

Източник:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/having-a-baby-at-50

https://www.acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Gynecologic-Practice/Female-Age-Related-Fertility-Decline