Намаленият яйчников резерв се дължи на понижено производтво на яйцеклетки от яйчниците или отделяне на яйцеклетки, които не са функционално годни за оплождане. Това води до влошаване на репродуктивното здраве и намалява шансовете за дабременяване. В момента на раждането, яйчниците съдържат 6 милиона яйцеклетки. До достигане на пубертета този брой намалява до няколко стотин.

 

Проучванията са показали, че шансовете за забременяване започват постепенно да намаляват след достигане на 25-годишна възраст. Между 25 и 40 години се наблюдава значително влошаване на репродуктивните възможности. Това се дължи на влошаване на качеството и количеството на яйцеклетките, което се наблюдава с напредване на възрастта. Някои други фактори също водят до намален яйчников резерв:


  • Хирургични интервенции на яйчниците;
  • Ендометриоза;
  • Тютюнопушене;
  • Генетични аномалии;
  • Приложение на някои терапевтични средства, например лъчелечение при ракови заболявания;
  • Понякога намаленият яйчников резерв е идиопатичен и не могат да се установят конкретните причини.

Овариалният резерв определя количеството и качеството на наличните примордиални фоликули. Влошеното качество и по-малко количество на наличните овоцити е водеща причина за безплодие. Разпространението на това състояние в световен мащаб става все по-голямо, но приложението на асистираната репродукция като метод на лечение при репродуктивни нарушения не позволява да се постави фокуса върху причините и значението на тези нарушения. Обикновено установяването на намаления яйчников резерв се осъществява сред жените на 30-гоздишна възраст, но може и в по-ранен етап.

 

Диагностицирането на това състояние е от важно значение, тъй като при тези пациентки се наблюдават понижени възможности за забременяване и повишен риск от усложнения на бременността и аборт. По-късите менструални цикли, които се дължат на ранно настъпване на овулацията и развитие на фоликулите, са характерен белег за намален яйчников резерв. Друг характерен белег са високите базални нива на фоликулостимулиращия хормон - FSH. В някои случаи серумните концентрации на този хормон могат да се повишат в по-напреднал етап от намаляването на яйчниковия резерв. Процесите на стареене на репродуктивната система започват още преди раждането и продължават след менопаузата. Броят на герминативните клетки в яйчниците постепенно намалява. Това обяснява и постепенното влошаване на репродуктивните възможности с напредване на времето.

 

 

Референции:

https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/what-is-diminishing-ovarian-reserve