Високите нива на антимюлеров хормонAMХ се считат за страничен фактор при синдром на поликистозните яйчници, но ново предклинично проучване на изследователите от Weill Cornell Medicine предполага, че хормонът има важна роля за развитие на заболяването и е свъзран с нарушенията в овулацията и плодовитостта.

 

Изследователите са установили, че АМХ може да причини твърде бързо узряване на фоликулите, които съдържат развиващите се яйцеклетки в яйчника.


 

Нивата на АМХ се измерват рутинно в практиката, защото така се разбира дали фоликулите нарастват в яйчниците.

 

Често нивата на АМХ са високи при жени със синдром на поликистозните яйчници.

 

Развиващите се яйцеклетки, наречени ооцити, се произвеждат в яйчниците - в състава на фоликулите, които поддържат техния растеж.

 

Тъй като фоликулът нараства, яйцеклетката, която се намира в него, постепенно узрява и по време на нормалния репродуктивен цикъл настъпва овулация, при която се освобождава яйцеклетката, която може да бъде оплодена.

 

При синдром на поликистозните яйчници се наблюдават множество по-малки фоликули в яйчниците, които произвеждат AMХ, но не успяват узреят и не се отделят зрели яйцеклетки впоследствие.

 

Често синдромът на поликистозните яйчници е свъзран с хиперандрогенизъм - високи нива на хормони като тестостерон, които общо се наричат ​​андрогени.

 

Излишъкът от тези хормони може да причини редица вторични усложнения, включително окосмяване, акне и себорея.

 

Жените със синдром на поликистозните яйчници са предразположени към развитие на диабет, метаболитни заболявания и рак на ендометриума.

 

Изследователите са установили, че тъканта на яйчниците, изложена на висок AMH, съдържа фоликули, които показват характеристики, съответстващи на много по-късен етап на развитие.

 

По-конкретно, фоликулите са били подложени на процес на лутеинизация, който се осъществява непосредствено преди овулацията, преди някой от ооцитите да стане готов за оплождане.

 

Въз основа на изследвания с ултразвук, показващи постоянно присъствие на множество малки фоликули в яйчника, е установено, че безплодието при жени със синдром на поликистозните яйчници се дължи на забавяне на растежа и последващо неузряване на яйцеклетките.

 

Последните данни показват, че тези неузряващи фоликули при тези пациентки всъщност са постоянен поток от новорастящи, но неспособни да се развият фоликули.

 

Това непълноценно развитие на фоликулите води до недостиг на зрели за оплождане яйцеклетки и нарушение в овулацията.

 

Въпреки широкото разпространение на синдрома на поликистозните яйчници, факторите, които допринасят за развитието му, остават все още неизяснени.

 

Характерните прояви на заболяването, хормоналният дисбаланс и безплодието често се проявяват в дългосрочен план, въпреки че се прилагат терапевтични подходи за отделни аспекти на заболяването и се цели подобряване на репродуктивното здраве.

 

Референции:

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abi7315