Отдавна е доказано, че периодичното гладуване е ефективен начин за контрол и намаляване на телесното тегло, но не е бил установен ефектът от този метод върху плодовитостта при жените. Проучване, проведено от Университета на Илинойс, Чикаго, е показало, че периодичното гладуване участва в контрола на нивата на някои хормони, свързани с плодовитостта. Затлъстяването също е фактор, който значително нарушава фертилитета, ето защо е важно да се оцени положителното влияние на периодичното гладуване както върху теглото, така и върху способността за забременяване.

 

Как периодичното гладуване влияе на хормоналния баланс?


За целите на проучването са били проследени група жени със затлъстяване - някои от тях са били в пременопауза - под 40-годишна възраст, а други - в постменопауза. Двете групи са спазвали режим с периодично гладуване за период от 8 седмици. Консумацията на дневния калориен прием се е състояла в рамките на 4-6 часа през деня и през останалото време, до следващия ден, участничките не са консумирали нищо. За измерване на нивата на хормоните, свързани с плодовитостта, са били използвани кръвни тестове. Резултатите са били сравнявани с тези на друга група жени, които не са спазвали такъв режим с периодично гладуване. Анализът на резултатите е показал следните промени:

  • Нивата на глобулина, който свързва половите хормони - протеин, който транспортира репродуктивните хормони в тялото, не са били променени след периодично гладуване.
  • Нивата на тестостерон и андростендион - стероиден хормон, който тялото използва за производството на тестостерон и естроген, също не са били променени след периодично гладуване.
  • Нивата на дехидроепиандростерон или DHEA - хормон, който е важен за подобряване на функцията на яйчниците и качеството на яйцеклетките, са били намалени с 14% след периодично гладуване както при жени в пременопауза, така и при жени след менопауза. Въпреки че нивата на DHEA не са били спаднали, те са останали в нормалните граници.

Подходящо ли е периодичното гладуване при опити за забременяване?

При пациентки със затлъстяване, наднорменото тегло може да намали плодовитостта в по-голяма степен, в сравнение с периодичното гладуване. Ето защо е важно да се оценят рисковете от умерен спад в нивата на хормона DHEA, до какъвто води периодичното гладуване, спрямо благоприятните ефекти на периодичното гладуване върху телесното тегло.

 

Периодично гладуване след менопауза

При жени в периода след менопауза, спадът в нивата на DHEA може да бъде значителен, тъй като менопаузата причинява спад на естрогена, а DHEA е основен компонент на естрогена. Проучването обаче не е показало дали при жените в постменопауза, които гладуват периодично, се наблюдават повече странични ефекти на ниските нива на естроген по време на менопауза, като сухота на влагалището или сексуална дисфункция.

 

Какъв е ефектът върху риска от рак на гърдата?

Високите нива на DHEA са свързани с повишен риск от рак на гърдата. Ето защо умерен спад в нивата на DHEA, който се дължи на периодичното гладуване, може да бъде важен за намаляване на този риск както при жени в пременопауза, така и след менопауза.

 

Каква е загубата на телесно тегло при периодично гладуване?

Жените, които са спазвали режим с периодично гладуване, са имали загуба на тегло от 3% до 4%, в сравнение с първоначалното си тегло след 8 седмици, докато при контролната група не е имало загуба на тегло. Също така при жените, които са правили периодично гладуване, е имало спад в инсулиновата резистентност и биомаркерите за оксидативен стрес.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/embarazo-y-parto/ayuno-intermitente-afecta-fertilidad_7713

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.23562