Затлъстяването и наднорменото тегло имат негативно влияние върху репродуктивното здраве. При затлъстяване се наблюдава нарушение на оста хипоталамус-хипофиза-яйчници и това води до промени в менструалния цикъл, които са свързани с липса на овулация и безплодие. Адипоцитите - клетките на мастната тъкан действат като ендокринен орган. Мастната тъкан отделя множество биологично активни молекули, наречени адипокини, които влияят на различни молекулярни пътища, свързани с инсулиновата резистентност, възпалението, контрола на кръвното налягане, кръвосъсърването, диференцирането и узряването на яйцеклетките.

 

Освен това, при наднормено тегло се наблюдават промени в ендометриума, които не позволяват ефективно вгнездяване на оплодената яйцеклетка. Това води до повишен риск от спонтанни аборти и намалени шансове за успех на процедурите за асистирана репродукция. При затлъстяване се наблюдават промени в отделянето на гонадотропините, които се дължат на периферната ароматизация на андрогените в естрогени. От друга страна, инсулиновата резистентност и високите нива на инсулин - хиперинсулинемия, които са характерни за затлъстяването, водят до повишаване на серумната концентрация на мъжките полови хормони.


 

Невралната регулация на оста хипоталамус-хипофиза-яйчници се нарушава при затлъстяване, което увеличава риска от спонтанни аборти, усложнения при бременност и фетално страдание. Хиперинсулинемията и инсулиновата резистентност са водещите патогенетични механизми, които водят до затлъстяване. Тези състояния се съчетават с високи нива на мъжките полови хормони и нарушения в стероидогенезата - синтезата на стероидни хормони. Както високите нива на инсулин, така и повишената концентрация на мъжките полови хормони водят до нарушена функция на яйчниците.

 

Повишеното натрупване на висцерална мастна тъкан - в областта на коремната кухина е водещ фактор, който води до промени в менструалния цикъл и нередовна менструация. Затлъстяването, само по себе си, дори без да е в съчетание с високи нива на мъжките полови хормони, понижава нивата на гонадотропините, естрадиола и инхибина по време на фоликулярната фаза. Това подчертава потискащото действие на затлъстяването върху производството на тези хормони. От друга страна, броят на яйчниковите фоликули не се влияе от инсулина и телесната маса. Излишъкът от мастна тъкан води до отделяне на токсични метаболити, които причиняват промени в здравето и функциите на репродуктивната система. Те се изразяват в продължително клетъчно увреждане и поддържане на хронично нискостепенно възпаение. Това нарушава качеството на яйцеклетките, предизвиква промени в нивата на половите хормони и техния метаболизъм.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5845358/