Репродуктивните проблеми засягат много жени.

 

Известно е, че затлъстяването е свързано с някои репродуктивни нарушения.


 

Затлъстяване и женско здраве

Затлъстяването се свързва в различни проучвания с повишен риск от развитие на репродуктивни проблеми при жените.

 

Въпреки това, не е известно със сигурност кък и защо наднорменото тегло може да попречи на плодовитостта.

 

Екип от изследователи от Университета в Оксфорд е извършил проучване, публикувано в сп. Plos Medicine, за да анализира връзките между затлъстяването, метаболитните хормони и репродуктивните нарушения при жените.

 

Изследователите са анализирали данни от 257 193 жени на възраст между 40 и 69 години от европейски произход.

 

Тези данни са част от голяма британска база данни, която събира медицинска, генетична и епидемиологична информация за участниците.

 

Те са създали статистически модел за оценка на връзката между индекса на телесна маса и съотношението на бедрата и талията и риска от различни репродуктивни заболявания, включително ендометриоза, тежко менструално кървене, прееклампсия и безплодие.

 

Индексът на телесна маса - ИТМ се изчислява чрез разделяне на телесното тегло в килограми на височината на квадрат и се използва за оценка на телесната композиция.

 

Ако ИТМ е между 25 и 29,9 се касае за наднормено тегло, ако ИТМ е 30 или повече се касае за затлъстяване.

 

Съотношението ханш-талия се получава чрез разделяне на обиколката на талията на обиколката на ханша и се използва, за да се установи как се разпределят мазнините в тялото.

 

При жените нормалното съотношение е между 0,71 и 0,84.

 

Стойност над 0,84 показва, че има твърде много мазнини в абдоминалната област.

 

Това също е индикация за повишен сърдечносъдов риск.

 

С какви репродуктивни нарушения се свързва затлъстяването?

Резултатите показват, че затлъстяването е свързано с различни репродуктивни нарушения, включително:

  • Миоми - доброкачествени тумори в матката, които обикновено се появяват още в детеродна възраст. Те често не причиняват симптоми и се откриват при рутинни прегледи. Обикновено не са опасни, но в някои случаи могат да затруднят забременяването.
  • Синдром на поликистозните яйчници - е хормонално разстройство, което засяга 10% от жените в детеродна възраст. Жените, които са засегнати от него, може да имат болезнени или нередовни менструации, прекомерни нива на мъжки хормони и репродуктивни нарушения
  • Обилно менструално кървене - менорагия - може да е симптом на други проблеми като миома, хормонални промени, ендометриоза и други
  • Прееклампсия - заболяване, което се появява по време на бременност, след 20-та гестационна седмица. Състои се от нововъзникнала хипертония или влошаване на съществуваща хипертония. Ако не се контролира, това може да доведе до проблеми с органите на майката и преждевременно раждане.

Генетични причини

Изследователите също така са открили, че има наследени генетични вариации, свързани с повишена висцерална мастна тъкан и следователто затлъстяване, които също са свързани с репродуктивни нарушения при жените.

 

По-конкретно, се наблюдава връзка с обилно и тежко менструално кървене, синдром на поликистозните яйчници и прееклампсия.

 

В случай на прееклампсия, изследователите са установили, че хормони като лептин и инсулин участват в генетичната асоциация на затлъстяването с тази патология.

 

Резултатите обаче показват, че силата на връзката между генетичните вариации, затлъстяването и репродуктивните нарушения зависи от вида на затлъстяването и съответните патологични изменения.

 

Изследването предоставя генетични доказателства, че както генерализираното, така и локалното затлъстяване играят роля в широк спектър от репродуктивни разстройства при жените, но степента на тази връзка се различава значително при различните нарушения, отбелязват авторите.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/ginecologia/obesidad-aumenta-riesgo-infertilidad_6778

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003679