Наблюдава се все по-голямо увеличение на възрастта на двойките, в която се извършва семейното планиране, но с напредване на възрастта се намалява значително способността за забременяване. Плодовитостта намалява, увеличава се рискът и броят на спонтанните аборти, както и честотата на вродените аномалиии при плода. С напредване на възрастта, също така, бременността е свързана с рискове, усложнения и дискомфорт жената.

 

Установено е, че плодовитостта на жените - способността да забременеят, е най-висока в периода между края на юношеството и приближаването на 30-годишна възраст. Това показват данните на Американския колеж по акушерство и гинекология - ACOG. На 30 години плодовитостта спада и на 35 темповете на тези процеси се ускоряват. Според скорошни проучвания преди 30-годишна възраст вероятността за забременяване в рамките на една календарна година е приблизително 85%. След 30-годишна възраст тази способност вече е 75%, а на 35 години - 66%. На 40-годишна възраст вероятността за настъпване на бременност в рамките на 12 месеца e 44%.


 

За разлика от мъжете, при които се осигурява непрекъснато сперматогенеза, при жените броят на яйцеклетките е ограничен още при раждането. До навлизане в пубертета броят им е вежду 300 000 и 500 000. Всеки месец една от тези яйцеклетки узрява и се отделя по време на овулация. След това оплождането е възможно за период от 12 и 24 часа. Останалите яйцеклетки се елиминират чрез процесите на програмираната клетъчна смърт - апоптоза. Това е естествена част от стареенето - с напредване на възрастта метаболизмът се променя и яйчниковият резерв се изчерпва.

 

Освен намаляване на броя на яйцеклетките се наблюдава и понижаване на тяхното качество. На възраст между 45 и 50 години по-голямата част от останалите яйцеклетки са с хромозомни аномалии, които не позволяват ефективно протичане на оплождането. Ако все пак настъпи оплождане, ембрионът или няма способност да се развие, или ще се затрудни вгнездяването на яйцеклетката. В случай на успешно вгнездяване, обаче, 70% от случаите се последват от спонтанен аборт. При някои жени яйчниковият резерв се изчерпва по-бързо, в матката не се наблюдават изменения, вследствие на стареене, но функциите на яйчниците значително се нарушават.

 

Факторите от начина на живот също имат ключово значение, излагането на пестициди или вещества, които се съдържат в пластмасата, какъвто е бисфенол А, имат негативно виляние върху репродуктивното здраве. Тютюнопушенето има значение за понижаване на яйчниковия резерв. Това е показало проучване, публикувано в PLoS One. Затлъстяването също е фактор, който влияие на репродуктивното здраве. Според скорошни проучвания, възможността за забременяване в рамките на всеки менструален цикъл намалява с 22% при индекс на телесна маса между 35 и 39. Повишената телесна маса води до възпалителна реакция, която нарушава качеството и вгнездяването на яйцеклетките.

 

Други фактори, влияещи на плодовитостта, са полово-предаваните инфекции, каквито са инфекциите с Chlamydia trachomatis и Neisseria gonorrhoeae. Те могат да доведат до запушване на маточните тръби или до лезии, които значително понижават плодовитостта. Хормоналните промени, които са характерни за синдрома на поликистозните яйчници, нарушават овулацията и се характеризират с повишено отделяне на мъжки полови хормони, наднормено тегло и инсулинова резистентност. Ендометриозата е друг фактор, който увеличава риска от спонтанен аборт.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7721003/

https://www.nationalgeographic.fr/sciences/2023/02/est-il-vrai-que-la-fertilite-des-femmes-chute-a-partir-de-35-ans

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5007353/